Odjeknulo kao bomba u Makedoniji: Ivanov NE – DA Zaevu mandat za sastav nove vlade

Glasanje

foto: Tanjug

– Makedonija je ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje – rekao je Đorđe Ivanov

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov saopštio je večeras da mu ni Ustav ni savest ne dozvoljavaju da da mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako je rekao, iznenađen je platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije.

On je to uradio uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice. Zaev je prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnih 61, a sve se dogodilo dan uoči posete šefice EU diplomatije Federike Mogerini Skoplju.

– Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan Ustavu Makedonije – rekao je Ivanov istakavaši da je sa pozicija ove platforme Makedonija ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje.

  [adsenseyu5]

Ovo odbijanje Ivanova odjeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih i inostranih elektronskih medija, a suština je odluke Ivanova da, kako je rekao, ne može da da mandat nekome ko ugroževa nezavisnost i suverenitet Makedonije.

Prihvatanjem ove platforme albanskih partija, Ivanov kaže da se gubi jedinstvo makedonske države, te da je njena budućnost upitna.

Ivanov je upozorio da je “prihvatanje stranih platformi” kažnjivo po Krivičnom zakonu.

Makedonski predsednik je rekao i da od međunarodne zajednice očekuje da osudi ovu platformu, jer predstavlja mešanje u unutrašnja pitanje Makedonije.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar Johanes Han i Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ivanov je pritom pre svega istakao da je reč o platformi albanskih partija, kojima su one uslovile podršku Zaevu.

Albanci su, naime, platformu za podršku novoj makedonskoj vladi doneli još u januaru uz podršku zvanične Tirane, pa se taj dokument u Skoplju još naziva “Tiranska platforma”.

[adsenseyu1]

Reč je o platformi koju su usvojile tri albanske partije DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, a kojom se, između ostalog, traži uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje “genocid nad albanskim narodom u Makedoniji” u periodu 1912. do 1956. godine, prenela je makedonska televizija Telma.

Platforma podrazumeva sedam glavnih tačaka, među kojima se ističe da Albance treba smatrati konstitutivnim narodom Makedonije.

Zahteva se i upotreba albanskog jezika na svim državnim nivoima, kao i da u Ustavu treba da stoji da su zvanični jezici Makedonije “makedonski sa svojim ćiriličnim pismom i albanski sa svojim alfabetom”.

Albanci zahtevaju i debatu o zastavi, himni i nacionalnim simbolima, “tako da oni odražavaju multietničnost društva i entičku jednakost”.

[adsenseyu1]

Takođe, Albanci traže i stvaranje “integrisanog graničnog upravljanja” na granicama sa Kosovom i Albanijom, što se može protumačiti kao pokušaj stvaranja “velike Albanije“.

Eksperti su zahtev za dvojezičnost okarakterisali kao “nebulozan i antiustavan predlog”, kao i da je ta platforma “ozbiljan udarac na jedinstvo Makedonije, uništavanje koncepta civilnog društva i restauraciju nacionalnih pozicija što dovodi do bujanja nacionalizma”.

Pitanje “dvojezičnosti” je okarakterisano i kao prvi korak ka federalizaciji i rasparčavanju države, kao i da Makedonija nikada ne bi mogla da bude dvonacionalna država, pošto u njoj žive i građani drugih nacionalnosti.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Odjeknulo kao bomba u Makedoniji: Ivanov NE – DA Zaevu mandat za sastav nove vlade"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.