Ogromna ZAGAĐENOST vazduha: Kažu da u ovom gradu u BOSNI skoro svaka kuća ima nekog ko BOLUJE od raka!

Zagađenost

foto-ilustracija: pixabay.com

Prema statistici Svetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je peta u svetu po smrtnosti zbog zagađenja vazduha.

Kada je u pitanju stopa plućnih bolesti, BiH se takođe nalazi u samom vrhu. Ove godine situacija u Sarajevu je bila toliko kritična da su gradske vlasti bile primorane izdati meru zabrane vožnje po sistemu par-nepar. Ništa bolja situacija nije bila ni u Tuzli koja je redovno u “crvenom”.

Ipak, kada je u pitanju zagađenje vazduha apsolutni pobednik je – Zenica.

Grad je s godinama postao simbol smoga, magle i prašine, a sve je to nagnalo reportere uglednog Gardijana da otputuju u srce BiH i sami provere kako se građani Zenice guše u crnim oblacima.

Priča, piše Gardian, datira iz bivše Jugoslavije kada je u Zenici nikla velika čeličana koja je u svoje zlatno doba zapošljavala čak 22.000 ljudi. Rat je, naravno, sve uništio, a nadu u bolje sutra građanima dao je svetski gigant ArcelorMittal koji je 2004. godine kupio čeličanu.

[adsenseyu5]

Na početku su obećanja bila ogromna, od zapošljavanja, pa do značajnih poboljšanja u vezi sa ekološkom problematikom.

Ipak, prošlo je više od 12 godina od tog obećanja indijskog milijardera Laksmija Mittala, a rezultat svega toga je jedno veliko – ništa. Čeličana zapošljava tek 2200 radnika koji rade u teškim uslovima, a trovanje ostalih građana se nastavlja…

Firma, kako piše Gardian, radi bez važećih dozvola, ispuštanje štetnih gasova u vazduh je enormno, a problem je što im baš niko ništa ne može. Kad se neko usudi nešto i spomenuti, oni zaprete odlaskom iz BiH i tu svaka priča završava. Reč je, naime, o jednom od najvećih posleratnih investitora u privedu BiH.

Gardijanovi reporteri iz prve ruke uverili su se u sav horor Zenice. Posetili su penzionerku Šahizu Šehić čija kuća je vrlo blizu zloglasne čeličane.

-Zimi se ništa ne vidi. Evo, bacite pogled sada, iznad kuće je samo crni dim… Ponekad je sve puno prašine, ne biste verovali koliko je ima! Ostane na cipelama, uđe u kuću, ne možete se je rešiti… Ma strašno – rekla je Šahiza koja u vrtu ima stabla jabuka i krušaka. Naravno, sve je u prašini…

Ništa bolja situacija nije ni kod njenog komšije Smaila Sivića.

– Nekad sam sa suprugom znao sesti u svoje dvorište i ispijati kavu. Danas je to nemoguće, nakon deset minuta bude vam loše. Sve je crno, teško se diše. Kao da vas je neko zatrpao crnim paprom. Sve ovo nas polagano ubija-kaže on.

[adsenseyu1]

Lokalno stanovništvo uvereno je da zagađeni vazduh uzrokuje bolesti. Šahiza Šehić, ali i njezin suprug, boluju od raka. Većina njihovih komšija imaju slične zdravstvene probleme.

– Rak pluća, rak dojke, rak gušterače… Sve imamo. Gotovo svaka kuća ima nekoga tko boluje od raka. Realno, to se prije nije događalo…- kaže on.

Novinare Gardiana ugostio je i Samir Lemeš iz Udruženja “Eko Forum” Zenica. Prošle godine umro mu je otac, a sada je Samir u strahu za budućnost svoje dece.

-Svake zime kašljemo, kišemo, borimo se s gripom, raznim zdravstvenim problemima… Za sve je krivo zagađenje, to vam garantujem – rekao je Lemeš koji je danas i predsednik Udruženja za Garijian, a prenosi Jutarnji list.

Prije dve godine “Eko forum” je čak i podneo kaznenu prijavu protiv ArcelorMittala i lokalnih vlasti.

– Pogoni kompanije ArcelorMittal rade bez ekoloških dozvola i bez kontrole. Pokušali smo učestovati u postupku obnove dozvola, ali naši predlozi su odbačeni – kazao je Samir Lemeš koji je na jednostavan način objasnio trenutnu situaciju.

– Ovo je situacija u kojoj je jedna kompanija snažnija od države. Kada ih malo pritisnu, oni kažu da odlaze i da će 2.000 ljudi ostati bez posla. Problem je što vlasti stvarno veruju da će te pretnje i ispuniti.

[adsenseyu1]

Profesor Smail Durmišević iz Instituta za javno zdravstvo celu karijeru proveo je u proučavanju onečišćenja zraka u Zenici i vjeruje da je nivo ispuštenog sumporovog dioksida izuzetno opasan.

– Bez političke volje i novca nemoguće je napraviti neku detaljnu studiju o vezi zeničkog vazduha i bolesti kao što je rak. Ovde nikoga nije briga ni za šta -kaže.

Iz ArcelorMittala Guardianu su prokomentisali tužbe s kojima su suočeni u Zenici.

– Ako ijedan od tih slučajeva dođe do faze suđenja, žestoko ćemo se braniti, na našoj su strani snažne činjenice, rekao je portparol kompanije.

– Jako smo ponosni na naša ulaganja u ekološka poboljšanja naših pogona. Investirali smo 45 miliona evra u tu svrhu otkad smo preuzeli čeličanu u Zenici, a do kraja 2018. instaliraćemo i novi filtracijski sistem, dodao je portparol.

Osvrćući se na povećan broj obolelih od karcinoma, portparol je rekao da se nažalost širom sveta događa prava pošast raznih oblika raka.

-Radimo što možemo kako bismo redukovali emisiju štetnih gasova, ali mi sami ne možemo sprečiti širenje karcinoma -kaže on.

Demantovao je i tvrdnje da kompanija preti napuštanjem BiH te je ponovio da čeličana radi u skladu s najvišim standardima koje propisuje Evropska unija.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, mladi masovno beže iz grada. Neki zbog posla, a neki zbog čistog grada. Među njima je i Kanita Bilić, inače talentovana atletičarka. Spakovala je stvari i otišla u Nemačku.

-Želim zarađivati od trčanja. A sad mi recite, kako je to moguće u Zenici? Nikako! Zatrčim se i ne mogu više disati. Nekad me boli u prsima-kaže ona.

Dva meseca nakon odlaska Bilić je već osvajala prve zlatne medalje za atletsku ekipu Štutgarta.

– Nadam se da ću jednog dana trčati u Zenici. I disati – rekla je.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ogromna ZAGAĐENOST vazduha: Kažu da u ovom gradu u BOSNI skoro svaka kuća ima nekog ko BOLUJE od raka!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.