Ono što je Milo rekao o Srbiji i Rusiji uopšte nije bilo slučajno?

Intervju

Milo Đukanović – foto: Tanjug

Izjava Mila Đukanovića da bi obeležavanje 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata u Varšavi bilo potpunije da su prisutne Rusija i Srbija nije slučajna.

Tako bar ocenjuju diplomate koje za podgoričke “Vijesti” ističu da bi ta izjava crnogorskog predsednika mogla pozitivno uticati na otvaranje dijaloga između Crne Gore i Rusije, jer su odnosi te dve zemlje odavno zahladneli.

Profesor na međunarodnom odseku FPN-a u Beogradu Dragan Đukanović međutim, smatra da poruka crnogorskog predsednika nije upućena Rusiji, niti da je u dogledno vreme realno očekivati otopljavanje odnosa između Crne Gore i Rusije.

Bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac rekao je Vijestima da Đukanovićeva izjava može pozitivno uticati na otvaranje dijaloga između Crne Gore i Rusije, koji bi mogao da vodi prevazilaženju trenutne krize u odnosima dveju zemalja.

“U svakom slučaju, ova izjava pokazuje koliko Crna Gora, u svakoj prilici, ceni i ističe ogroman doprinos koji je SSSR dao velikoj pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, nezavisno od toga da li je članica nekog saveza ili nije”, istakao je Lukovac.

Dugogodišnji diplomata, kolumnista i bivši urednik sarajevskog Oslobođenja Zlatko Dizdarević kaže za Vijesti da Đukanovićeva izjava nije slučajna i da “ima smisla“. “Rusija i pored svih opredeljenja nikada ne zatvara vrata ni prema kome ko jeste faktor u zoni njihovog interesa u širokom spektru. A Balkan to jeste”, ocenio je Dizdarević.

Profesor Dragan Đukanović sa beogradskog FPN smatra da sada nije realno očekivati otopljavanje odnosa Rusije i Crne Gore. “Posebno imajući u vidu sada i ponovni angažman SAD i imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Balkan. Meni se čini da je to ‘približavanje’ u ovom trenutku posve nerealna opcija”, kazao je Đukanović.

Palmer je u više mandata bio angažovan na Balkanu. Profesor Đukanović je ocenio da bi bilo dobro da ima dijaloga između dve zemlje, ali da je Crna Gora ulaskom u NATO odabrala svoj put, koji nije komplementaran sa spoljnopolitičkim viđenjima zvanične Rusije.

Ruski Komersant radio objavio je pre dva dana da je crnogorski predsednik Milo Đukanović izrazio spremnost da se “vrati tradicionalnim partnerskim odnosima dve zemlje” i da je “neočekivano za mnoge postao glavni advokat Rusije“.

Dobri odnosi Crne Gore i Rusije narušeni su otvorenim okretanjem Crne Gore ka članstvu u NATO, podrškom sankcijama EU protiv Rusije. Izazovi između dve zemlje nastupili su i otvaranjem afere “državnog udara“, u kojoj su u sudskom postupku osuđena dvojica ruskih državljana zbog krivičnog dela “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”, ali i lideri DF-a.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je tada saopštilo da presuda “ne ostavlja nikakvu sumnju u politizaciju crnogorskog sistema pravde i njegovu podložnost manipulacijama spolja, te da samo može pogoršati rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj tački u istoriji”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ono što je Milo rekao o Srbiji i Rusiji uopšte nije bilo slučajno?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.