Ostvaruje li se san o S-300: Koje naoružanje Dmitrij Rogozin donosi Vojsci Srbije?

Ilustracija

Kao grom iz vedra neba odgjeknula je vest da Rusija ekspresno izručuje Srbiji raketni sistem S-300, a želje svih Srba dodatno su podgrejane kada je potpredsednik Vlade Rusije i čovek od najvišeg poverenja Vladimira Putina Dimitrij Rogozin uručio maketu ovog naoružanja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Ipak ovaj odbrambeni štit ostaće još, kako saznaje Telegraf neko vreme srpski san, a mnogo je realnije da Vojska Srbije bude naoružana sa dva ruska borbena sistema „uragan“ i „smerč“.

Srbiju je obradovala vest po kojij će Srbija biti bezbednija od napada uz rusko čudo S-300. Isporuka moćnog raketnog oružja, navodno je dogovorena još prošle godine prilikom posete premijera Aleksandra Vučića Moskvi, a cena isporuke S-300 za sada nije poznata.

Poznata je, za sada, samo tržišna cena ovog moćnog oružja, a ona iznosi više od sto miliona dolara.

Prema natpisima beogradskih medija poseta potpredsednika Vlade Rusije i čoveka od najvišeg poverenja Vladimira Putina Dimitrija Rogozina Srbiji je i najava dolaska čak 4 milijarde evra na višegodišnji period iz Rusije u Srbiju, a za potrebe modernizacije Vojske Srbije.

Ipak, ako je suditi prema ruskoj štampi Srbija je još daleko da dosanja san o korišćenju S 300 sistema u svojoj vojsci, jer nema nijednog slova o ovoj kupovini, odnosno prodaji.

[adsenseyu1]

Kako saznaje naš portal najrealniji scenario je da Srbija od Rusije za godinu dana “nabavi” dva ruska borbena sistema „uragan“ i „smerč“. Ovi sistemi imaju reaktivne rakete koji uništavaju neprijateljsku živu silu na kolometar prečnika od mesta pada projektila.

Kupovinom ovih raketa Srbija bi se značajno zaštitila u trci u naoružanju koje su nam nametnuli Hrvati, koji nabavljaju američke sisteme. „Uragan“ i „smerč“ (ili „tornado“) nastali su kako naslednici legendarnih ruskih „kaćuša“ iz Drugog svetskog rata. Upravo ovi sistemi su prema pojedinim, doduše, teško proverljivim informacijama, doneli vojnu pobedu proruskim snagama u borbama na istoku Ukrajine.

Postoji više podtipova ovih raketnih sistema sa različitim dometima, i još uvek nije poznato za koji bi se Srbija odlučila. „Smerč BM-30“ je lansirni sistem koji je konstruisan za uništavanje neprijateljskih borbenih potencijala na bojnom polju, kao što su taktički raketni sistemi, niskoleteća avijacija, raketni i artiljerijski bataljoni i baterije, komandne postaje i komandni centri, kao i neprijateljska oružana sila.

Uragan je prvi sovjetski okretni teški višecevni raketni lanser. Sistem je kompatibilan sa raketama od 220 milimetara koje se ispaljuju iz 16 lansirnih cevi.

I načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio je juče modernizaciju oružanih snaga koja uključuje nabavku dva višenamenska helikoptera, haubica „nora“ i oklopnog vozila „lazar“. Kako je poručio, Srbija mora da razvija sisteme koji mogu da izvrše udar na tuđu teritoriju.

Prema Dikovićevoj proceni, ugrožavanje bezbednosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli bi iz neke od zemalja u okruženju.

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ostvaruje li se san o S-300: Koje naoružanje Dmitrij Rogozin donosi Vojsci Srbije?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.