Osveta: RUSIJA udarila na ključni sektor crnogorske privrede – TURIZAM!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Ruske vlasti, koji su obećale da će “uzvratiti” Crnoj Gori u slučaju njenog ulaska u NATO, očigledno su zamislili da jak udarac zadaju ključnom sektoru crnogorske privrede – turizmu.

U ruskim medijima u poslednjih nekoliko sedmica objavljene su brojne negativne reportaže o situaciji u Crnoj Gori. U tim izveštajima se, između ostalog, tvrdi kako su ugroženi život, prava i zdravlje ruskih građana koji putuju kao turisti ili borave u toj zemlji. Ta medijska kampanja se dopunjava promocijom turističkih ponuda na Krimu i u Sočiju.

Međutim, sami Crnogorci veruju da će takvi izveštaji zapravo imati suprotan efekat.

Udobni hoteli, zanimljivi izleti i plaže za svačiji ukus? U Crnoj Gori toga nema! Ova zemlja je odavno postala tranzitna zona za krijumčarenje oružja, droge i seksualnog roblja ka Zapadnoj Evropi, a sada još ulazi i u NATO, gde će ispunjavati svakakve naredbe “velikog brata”, izvoditi provokacije, te izručivati ruske građane u Ameriku, optužujući ih zbog izmišljenih zločina! Ovo su glavne teze medijske kampanje, koja se vodi u ruskim provladinim medijima uoči nove turističke sezone, piše “Radio Slobodna Evropa”.

[adsenseyu5]

Turizam donosi oko 20 odsto BDP-a Crne Gore. Prihodi od turizma u 2016. godini procenjuju se u Crnoj Gori na 850 miliona evra. Među stranim gostima ruski turisti su najbrojniji – 27 odsto. Pored toga, Rusi poseduju oko 30 odsto stranih kompanija u toj zemlji.

Izgleda da rusko Ministarstvo inostranih poslova nastoji da promeni te statistike, jer je u poslednje vreme došlo do zvaničnih izjava o navodnoj “antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori, te “nepovoljnoj situaciji” za turiste i biznis. O pretnjama za ruske građane na Balkanu se nije čulo, čini se, od vremena sukoba 90-ih. Ipak, prepucavanje Moskve sa crnogorskom političkom elitom sve više liči na hibridni rat.

Novi talas emocija poklapa sa završetkom integracije Crne Gore u NATO i okončanjem istrage u vezi “pokušaja terorističkog napada” na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošlog oktobra.

Na listi optuženih su dvojica lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić, te dvojica ruskih građana – Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Ured specijalnog tužioca u Crnoj Gori sumnja kako iza pokušaja destabilizacije na dan izbora stoje ruske državne strukture i tajne službe, mada su ruski zvaničnici u više navrata demantovali povezanost Rusije sa bilo kakvim nezakonitim aktivnostima.

Kampanja protiv Crne Gore u ruskom informativnom prostoru, u stvari, traje od kraja 2015. godine, kada je ta zemlja dobila poziv za pristupanje NATO-u.

Od tada, Ministarstvo inostranih poslova i prokremaljski mediji nisu krili interes Moskve za pad režima dugogodišnjeg lidera Crne Gore Mila Đukanovića, te promenu spoljnopolitičkog kursa Podgorice.

[adsenseyu1]

U Kremlju se možda više i ne sećaju kako su hvalili Đukanovića zbog pogodnih uslova za ruski biznis, te odlikovali predsednika Filipa Vujanovića povodom “jačanja jedinstva pravoslavnih naroda i promocije hrišćanskih vrednosti”.

Iako su u to vreme crnogorske vlasti čekale na individualni plan za članstvo u NATO-u, to valjda nije bio problem.

Poslednjih godina u Moskvi se stvari posmatraju drugačije. Stručnjaci naklonjeni Kremlju rugaju se zbog veličine teritorije, te kapaciteta crnogorske vojske, izbori u Crnoj Gori u ruskoj državnoj štampi se proglašavaju nameštenim, blagovremeno i uz objavljivanje fejkova.

Samog Đukanovića neki mediji optužuju čak za krijumčarenje ljudskih organa, a za Crnu Goru oni predviđaju “majdan” (revoluciju) te “pad u provaliju”.

Što se tiče najnovijih poteza, ruske vlasti su zabranile uvoz crnogorskog vina i nastoje da ograniče ruski turizam, odnosno da skrenu pažnju ruskih turista na ponude za odmor na Krimu i u Sočiju.

Međutim, stručnjaci u oblasti turizma u Crnoj Gori, naprotiv, smatraju da nema razloga za bilo kakvu dramatizaciju.

Štaviše, negativna kampanja u medijima može samo povećati interes prema toj zemlji. Kad bi ruske vlasti obustavile čarter letove, to bi zaista bio težak udarac. Ali, kako smatraju u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore, to neće dogoditi.

[adsenseyu1]

– Mi ne smatramo da će medijska kampanija protiv dolaska ruskih turista u Crnu Goru imati ikakvog efekta na turističku sezonu. Netačne navode nisu uspeli da diskredituju našu destinaciju. Štaviše, to je nam postala promocija s obzirom da su sami Rusi reagovali na tu kampanju time što na društvenim mrežama objavljuju fotografije Crne Gore i svoje utiske – kaže za RSE portparolka Nacionalne turističke organizacije Nina Vukčević.

Pretprodaja aranžmana potvrđuje da je interesovanje ruskih turista znatno povećano u odnosu na prethodnu godinu, dodala je Vukčević.

Podatke R-Toursa pokazuju da je oko 50 odsto aranžmana već rasprodato.

Pored toga, prema najavama ruskih turoperatora, broj letova iz Moskve, Sankt Peterburga, Samare, Ekaterinburga i drugih ruskih gradova će biti veći za oko 30 odsto.

– Crnu Goru je prethodne godine posetilo oko 317.000 turista iz Rusije, koji su ostvarili 2,8 miliona noćenja, što je takođe bio porast u odnosu na 2015. godinu. Ruski turisti su veoma zadovoljni našom ponudom i osećaju se bezbedno u našoj zemlji. Oni nam se stalno vraćaju, čemu doprinosi dobra avio povezanost, korišćenje eura, te činjenica da njim nije potrebna viza za boravak do tri meseca – pojašnjava Nina Vukčević.

Odluku o produženju bezviznog boravka do 90 dana u ruskom Ministarstvu inostranih poslova nazivaju “trikom” koji ne može pokriti negativan odnos prema Rusiji.

Interesantno je da ruski stručnjaci u oblasti turizma nisu prihvatili takve ocene.

Recimo, Ruski savez turističke industrije (najveće poslovno udruženje koje broji više od 1.000 turističkih organizacija) smatra da u Crnoj Gori nema negativnog odnosa prema ruskim građanima. Zbog svog stava to udruženje se suočilo sa napadom od strane propagandnih medija i optužbama zbog “služenja NATO-u”, te “stvaranja profita, rizikujući živote i zdravlje Rusa”.

Izvršna direktorica Udruženja turoperatora Rusije Maja Lomidze pojasnila je za RSE da je samo Ministarstvo inostranih poslova, prema ruskim zakonima, ovlašteno za procenu nivoa opasnosti u određenoj zemlji. Ta procena u obliku preporuke se objavljuje na web stranici Ministarstva. Nakon toga, Federalna turistička agencija objavljuje svoje preporuke, koje su namenjene učesnicima tržišta.

– Procene u medijima ili izjave na konferenciji za štampu nisu potpuno u skladu sa zakonima po tom pitanju. Pošto ne postoje formalne preporuke da se suzdrže od putovanja mi i dalje radimo na redovan način. Ali, ne isključujemo da u nekom trenutku ta preporuka može se pojaviti. Mi to imamo na umu, ali za sada službeni dokumenti ni na koji način ne ograničavaju aktivnosti sa Crnom Gorom – kaže Lomidze.

Negativne reportaže u medijima ogorčili su rusku dijasporu u Crnoj Gori. Imigrante iz bivšeg Sovjetskog Saveza su bili pozvani preko socijalnih mreža da se odupru “crnoj PR-kampanji”.

Međutim, posmatrači veruju da politički nesuglasice između Moskve i Podgorice neće stvoriti probleme ruskoj zajednici u Crnoj Gori, niti ozbiljno uticati na poslovnu atmosferu. Ovog mišljenja je pravnik Ivan Zorić, koji je povezan sa ruskim poslovnim krugovima u Crnoj Gori.

– U Crnoj Gori naravno da nema rusofobije niti pritiska na ruske građane. Takvi navodi su netačne. Odnos Crnogoraca prema Rusima je dobro poznat, oni nisu ugroženi ni na koji način – navodi Zorić.

Zorić navodi da je u pređašnjim medijskim izveštajima bilo svakakvih izmišljotina, “ali govorilo se i o nekim pojavama, za koje se znalo od ranije”.

– Recimo, kritike povodom servisa ili kriminala nisu neutemeljene. Ali, tih problema ima u svakoj zemlji. Samo što ranije ruski mediji o tome nisu izveštavali, a sada to predstavljaju kao opasnost po život i zdravlje ruskih građana – dodaje Ivan Zorić.

Pored toga, ruski mediji stalno preuveličavaju opasnost i razmer političkih tenzija u Crnoj Gori, posebno povodom pristupanja NATO-u. Govori se takođe o političkom pritisku na biznis.

– Oni slučajevi zatvaranja biznisa za koje znam, bili su povezani sa materijalnim okolnostima a ne političkim razlozima. Posebna je tema stečaj Kombinata aluminijuma Podgorica, u koji je investirao Oleg Deripaska. To se dogodilo pre nekoliko godina i nema nikakve veze sa trenutnim pogoršanjem odnosa između Rusije i Crne Gore zbog anti-ruskih sankcija i pristupanja NATO-u.

Inače, u Crnoj Gori nije tako jednostavno voditi poslove, ali to ne znači da je bilo i da će biti ikakvog pritiska iz crnogorske vlasti na ruski biznis – smatra Zorić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Radio Slobodna Evropa)

[adsenseyu2]

2 komentara na "Osveta: RUSIJA udarila na ključni sektor crnogorske privrede – TURIZAM!"

  1. Ruski politicari su obicna bagra

  2. ma bez čojstva i junaštva nema ništa

    bolje vam je da se pokrijete usranom krpom po glavi

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.