Otkud žilet u bureku?!

Ilustracija

Skoro svakodnevno poljoprivredna inspekcija u Srbiji dobija prijave građana da su u hrani nalazili kamenje, bube, sunđer, čak i miša.

U Kragujevcu je nedavno javnost uzbunio slučaj koji je žena iznela putem Fejsbuka, a radi se o tome da je pronašla žilet u bureku.

Kako Telegraf saznaje, ni trećina podnetih prijava nije dokazana, a ogroman broj je uzrok podmetanja konkurencije ili osvete radnika. Inspektori kažu da kada po sličnim prijavama stignu u radnje, najpre pitaju da li je neki radnik nedavno prestao da radi.

– To se vrlo često dešava. Neke gazde radnicima duguju plate, neke se zaposlenima zamere na druge načine. onda radnici reše da se osvete. Bilo je slučajeva da jedna ista osoba više puta prijavi istu pekaru, jednostavno se ostrvila se. Nas iz inspekcije koriste kao svoje oružje – rekli su u inspekciji.

U firmi koja proizvodi pomenuti burek nisu hteli da komentarišu navode i optužbe sa Fejsbuka. Kažu da će svoju reč dati samo ako ih poseti inspekcija, ali i da ne postoji nikakva mogućnost da žilet slučajno završui u bureku, jer ni u jednom delu procesa proizvodnje nema žileta.

To je za Telegraf potvrdilo još troje zaposlenih u različitim kragujevačkim pekarama. kako Telegraf nezvanično saznaje u ovoj firmi, u toku je otvaranje novih lokala, što upućuje i na mogućnost da je uplašena konkurencija umešala prste.

Nenad Vujović, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede kaže da se najveći broj prijava građana odnosi na pekarske proizvode i njihovo deklarisanje, istekli rok ili kvalitet proizvoda.

[adsenseyu1]

– U poslednje tri godine bilo je godišnje 250 do 270 prijava koje se tiču prehrambenih proizvoda biljnog porekla. U pitanju su i žalbe u koje spadaju i pekarski proizvodi. oko 27 odsto žalbi se potvrđuje, ispostavi se da su prijave s pravom podnete. Deo žalbi za koje se pokaže da nisu osnovane, odnosi se na slučajeve u kojima je nemoguće dokazati navode, jer recimo kupac nema račun. Drugi deo žalbi se odnosi na slučajeve u kojima nezadovoljni radnici pokušavaju gazdama da se osvete preko inspekcija – rekao je načelnik poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

On dodaje da je za 10 godina bilo tri do četiri slučaja u kojima je prijavljivan žilet u hrani.

– Pre pet ili šest godina u Beogradu je prijavljen ovakav slučaj, da je žilet pronađen u pekarskom proizvodu. Sproveli smo kontrolu celog objekta u kome se hrana sprema za tu pekaru i onda pozvali policiju. Ispostavilo se da je za žilet u bureku odgovoran bio nezadovoljni radnik – ispričao je Vujović.

Jedan od čelnih ljudi poznate kragujevačke pekare kaže da se u ovom biznisu jednom mesečno dešava prijavljivanje koječega u hrani, mada se dešavalo da zaredi iz dana u dan.

– Recimo, došao nam je čovek noseći u ruci svoj zub. Kaže da je zub slomio na naš đevrek u kome je bio kamen. Hteo je odmah da mu damo 120 evra kako bi napravio novi zub. Pritom, čovek nije sa sobom imao ni đevrek, ni kamen, ni račun za pecivo, samo taj zub – ispričao je kragujevački privrednik koji kao i drugi, ne želi da se njegova pekara dovodi u bilo kakvu vezu sa žiletima u hrani.

U kragujevačkom udruženju za zaštitu potrošača objašnjavaju da su o slučaju “žilet u bubregu” obavešteni, ali da su maksimalno oprezni u ovakvim situacijama i da građane upućuju na inspekcije.

– Čim neki proizvod nije upakovan, svašta može da se desi. ne bih komentarisao ništa o bureku jer nemam dokaza. Ipak, imali smo prijave koje deluju malo neverovatno. Žena je došla tvrdeći da je u sladoledu čuvenog proizvođača pronašla celu protezu i htela je zbog toga da ih tuži. Nije sa sobom imala tu protezu – ispričao je Zoran Nikolić iz Udruženja za zaštitu potrošača Kragujevac.

Nakon što se vest o žiletu u bureku kao požar nedavno proširila na vestima, jedni su bran9ili čuvenog proizvođača, a drugi se razgnevili kako se radnik svetio gazdi rizikujući da se nečije dete unakazi.

Mnogima je bilo smešno, pa su burek imenovali u “pita žilet” ili “krvavi burek”.

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkud žilet u bureku?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.