Ovaj Crnogorac je prešao iz islama u pravoslavlje i sad se zove Stefan: Osuđivali su me, ali …

islam

Foto: Facebook/Stefan Todorović

Ime i prezime me je vezalo za jednu, a srce za drugu veru

Mladi Ulcinjanin Stefan Todorović (27) je pre sedam godina odlučio da pređe iz islama u pravoslavlje. Njegova odluka naišla je na žestoke osude porodice i sunarodnika, zbog čega je odlučio da sa nama podeli životnu priču.

  [adsenseyu5]

Stefan je pre nego što je prešao iz islama u pravoslavlje imao tipično muslimansko ime.

– Kod nas prelazak u drugu veru nije česta pojava, jer naš narod gleda na to kao na moralno pogrešan čin. Osude porodice i mojih sugrađana su brzo stigle, a niko se nije ni zapitao zašto sam to uradio – započinje Stefan ispovest za naš portal.

Ovaj mladić potiče iz mešovitog braka, a prema njegovim rečima, mama Aleksandra i otac Samir nikada nisu nametali svoju veru, kao ni običaje koji uz nju idu.

– Moja situacija je bila specifična. Ime i prezime me je vezalo za jednu, a srce za drugu veru. Potičem iz mešovitog braka, nikad mi nije bila nametnuta nijedna vera. Osećao sam se pravoslavcem još odmalena. Pre sedam godina sam skupio hrabrost i napravio sam prekretnicu u životu – dodao je Stefan.

Niko nije znao da namerava da promeni veru.

  [adsenseyu1]

Nisam hteo da bilo ko svojim stavom i mišljenjem utiče na moju odluku. Jednog jutra sam otvorio oči i jednostavno sam znao da je došao taj dan. Tog jutra sam doneo najveću odluku u svom životu – ističe Stefan.

Kako kaže, reakcije na njegovu odluku su bile različite, a mišljenja podeljenja.

Moj otac i njegova rodbina nisu prihvatili moju odluku. Nisu hteli da čuju za mene, nisu ih zanimali razlozi zbog kojih sam to uradio. Bilo mi je teško živeti bez očeve podrške i ljubavi, ali nakon šest godina je sve došlo na svoje. Pronašli su dozu razumevanja i pustili me nazad u porodicu – rekao je on.

Preteće poruke su pristizale, ali Stefan ne želi da ih se priseća.

Jedni su mi davali vetar u leđa, a drugi su mi zaboli nož u ista. Bio sam spreman na osude, uvrede i kritike. Nekako sam uspeo da se izborim s tim, ali bilo je teško. Preteće poruke su svakodnevno pristizale  – dodaje on.

Za njega je svaka vera lepa, ali sada su Badnje veče, Božić i Vaskrs praznici koje slavi, a ima i svoju krsnu slavu. 

Još od malena sam svake godine na Badnje jutro išao u šumu da sečem badnjak, zajedno sa drugovima. Drago mi je što su mi dozvolili da im se pridružim i da učestvujem u tom svetom činu – istakao je Stefan.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovaj Crnogorac je prešao iz islama u pravoslavlje i sad se zove Stefan: Osuđivali su me, ali …"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.