Ovako je to izgledalo u JNA: Otkrivamo vam šta su Drnč, SDO, ONO i DSZ

Ilustracija

printskrin: Front, Foto: Facebook

Vojska je nekad bila obavezna za svakog muškarca i to su smatrali čeličenjem i pripremom za život.

Godinama, ta “praksa” se izgubila, a sve manje i manje mladih želi da služi vojni rok. Na to su uticali mnogi faktori. U to ime, ovo je jedan osvrt na vremena koja su bila, da tako kažemo, malo muževnija.

[adsenseyu5]

Ovako je to izgledalo u JNA

ONO i DSZ

Obavezna obuka koja se prolazila pre nego što bi vas poslali u kasarne širom bivše Jugolsavije. ONO i DSZ su zapravo Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita ili skraćeno ONO i DZ ili samo Odbrana i zaštita. Reč je o klasičnom širenju ratne doktrine, a s obzirom da neprijatelj “nikad nije spavao”, đaci su imali pripreme. One su se sastojale od obuke koja je pokazivala kako da stavite gas maske, pripremite eksploziv, bacite bombe, pucate i pripremate se za vojnički život .

Foto: Facebook

foto: Facebook

Front

Front je bila novina Jugoslovenske Narodne Armije. Tu ste mogli da pročitate mnoštvo zanimljivosti. Recimo, ko nastupa na Armijskom muzičkom festivalu, reportaže s raznih takmičenja, potom šetnju kroz gradove bivše Jugoslavije, ali i tekstove o tome kako da se zaštitite od “bele smrti” ili zašto je automatska puška M-70 u samom vrhu “svetskih dostignuća”.

Printskrin: Front

printskrin: Front

[adsenseyu1]

Uniforma

Kada bi došao trenutak da idu u vojsku, muškarci su morali da se odreknu većine stvari koje vole u civilnom životu. Dakle, brada, brkovi, duge kose… sve je to moralo da “leti” i da se na 12 meseci menja vojničkom uniformom.

Foto: Facebook

foto: Facebook

[adsenseyu1]

Svečana obaveza

Po dolasku u vojsku sledilo je polaganje “svečane obaveze”. Odnosno, obećavate da ćete “razvijati bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti”.

Kulturni šok i “upoznaj svoju zemlju da bi je više voleo”

Printskrin: Youtube/novolaniste

printskrin: Youtube/novolaniste

Vojnici su bili iz različitih krajeva bivše Juge i najčešće su završavali u kasarnama koje su se nalazile na najudaljenijim delovima bivše države, tako je slogan “upoznaj svoju zemlju da bi je više voleo” dobijao je potpuni smisao.

[adsenseyu1]

Suvi dnevni obrok

SDO je suvi dnevni obrok koji su vojnici dobijali prilikom odlaska na teren, kod generalnog čišćenja kuhinja u kasarni. Sastojao se od konzerve sardine, konzerve graška s kobasicom ili đuveč, glukozu, KVIK bombone, dva pakovanja najtvrđeg dvopeka i instant čaj, piše Index.hr.

Printskrin: Youtube/novolaniste

printskrin: Youtube/novolaniste

DRNČ

DRNČ je “deterdžentski rastvarač naslaga čađi”, a koristio se za čišćenje naoružanja. Ista reč koristila se i za čorbe koja se vojnicima služila u nedostatku kvalitetnijeg jela.

JNA tetovaže

Uglavnom su ih imali vojnici iz ruralnih krajeva koji bi “JNA” tetovažu ukrasili i nekim datumom, imenom devojke ili crtežom puške… Nakon devedesetih, tetovaže su se masovno pretvarale u nešto drugo pa je JNA postalo “BOJNA” ili “ONA”.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovako je to izgledalo u JNA: Otkrivamo vam šta su Drnč, SDO, ONO i DSZ"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.