Pismo Federiki Mogerini iz SAD u ime Albanaca: “Usporite Srbiju na putu u EU”

Ljuta

Foto: Reuters

Američki kongresmen i albanski lobista Eliot Engel u pismu šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, tvrdi da Srbija “jednostavno nije spremna za EU”.

Kako prenose prištinski mediji, Engel je, obraćajući se Mogerinijevoj, kritikovao srpske vlasti tvrdeći da su sprečili da bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga uđe u Srbiju.

[adsenseyu5]

Član Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma je izneo tvrdnju da je “nespremnost Srbije da se suoči sa svojim zločinima iz prošlosti” razlog zbog kog bi njen proces pridruživanja EU trebalo da se uspori.
“U potpunosti poštujem proces pridruživanja zemalja koje žele da postanu članice EU kao i kritične odluke koje Vi i Vaše kolege pritom morate da donosite. Nažalost moram da vas zamolim da ozbiljno razmotrite suspendovanje procesa pridruživanja Srbije u ovom trenutku”, naveo je kongresmen Engel.
On je dodao da to što “Srbija izbegava diskusije i prihvatanje odgovornosti za ratne zločine predstavlja veoma ozbiljan problem” i da “ukoliko se to ne reši, može rezultovati ponavljanjem ponašanja iz prošlosti”.
“Iskreno, Beograd jenostavno nije spreman da pristupi EU zajednici demokratija ukoliko u potpunosti ne prihvati prošlost i ukoliko ne bude odgovornosti za ratne zločine”, zaključio je Engel.

KRVOPROLIĆE U LONDONU: SERIJA TERORISTIČKIH NAPADA ! (VIDEO)

Jahjaga je u saopštenju u petak tvrdila da je njen ulazak u Srbiju bio onemogućen iz “apsurdnog razloga”, iako je njena poseta bila planirana u skladu sa Briselskim sporazumom o posetama visokih zvaničnika, preneo je Radio Slobodna Evropa.
Iz Kancelarije za KiM saopšteno je da građanka Atifete Jahjaga ni u četvrtak ni u petak nije pokušala da sa područja AP KiM uđe u centralnu Srbiju, kao i da ne žele da polemišu sa “intuitivnim procenama pojedinaca da Atifeti Jahjagi, građanki Republike Srbije sa prebivalištem na području AP KiM, ne bi bilo dozvoljeno da sa područja Pokrajine uđe na područje centralne Srbije da je to pokušala na nekom od administrativnih prelaza”.
Kancelarija za KiM je podsetila da su privremene institucije samouprave u Prištini u proteklih nekoliko meseci u više navrata, suprotno Sporazumu o posetama zvaničnika i bez ikakvog osnova, onemogućile boravak građanima i zvaničnicima Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

DANAS JE VELIKI PRAZNIK – DUHOVI: Evo šta bi trebalo danas da nosite u džepovima

Tribina u Centru za kulturnu dekontaminaciju na kojoj je u petak promovisana knjiga “Želim da me čuju” Jahjage, a u okviru festivala “Mirdita, dobar dan”, održana je u napetoj atmosferi i uz prekide, dok su istovremeno ispred zgrade CZKD sve vreme bile policijske snage koje su onemogućule pripadnicima desničarskih organizacija da uđu na tribinu.
Dolazak Jahjage je bio najavljen, a zatim otkazan, a ona se učesnicima promocije obratila putem video linka.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pismo Federiki Mogerini iz SAD u ime Albanaca: “Usporite Srbiju na putu u EU”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.