PLATA od 38.000 – 70.000 dinara: Ove POSLOVE, od 700.000 nezaposlenih, NIKO neće da radi!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Početkom 2017. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazilo se manje od 700.000 građana Srbije, kojima bi cilj trebalo da bude da što pre dođu do zaposlenja.

Međutim, izgleda da u okviru 1.502 trenutno raspoloživih radnih mesta postoje poslovi koje niko neće!

– Generalno, nezaposlena lica pokazuju manje interesovanje za poslove terenske komercijale, koji podrazumevaju prodaju osiguranja ili proizvoda na terenu (akviziteri, menadžeri prodaje). U najvećem broju slučajeva plata je na procenat, bez fiksnog dela, a isplata se obavlja nakon naplate proizvoda, neretko i do par meseci posle same prodaje.

[adsenseyu5]

Takođe, tu su i  građevinski poslovi, poljoprivreda, rudarstvo i ostali teški fizički poslovi. Za njih nema interesovanja bez obzira na visinu zarade, kao u slučaju zavarivača – rekli su iz NSZ.

Takođe, izbegavaju se poslovi kod poslodavaca koji očekuju da radnik obavlja više različitih poslova, koje bi po pravilu trebalo da obavlja više izvršilaca.

– Dešava se da firmi treba “čovek za sve”, da na primer računovođa bude i sekretarica, administrativac, kafe kuvarica i čistačica – objašnjavaju oni ovu nepopularnu praksu.

Naši nezaposleni građani, prema iskustvu NSZ, odbijaju i poslove “bez radnog vremena“, kada osoba ne zna koliko vremena će da provede na poslu, bez slobodne subote, nedelje, praznika…

– Izbegavaju se i poslovi na kojima postoji povećana opasnost od povređivanja, profesionalnih ili drugih oboljenja ili poslovi koji mogu da utiču na život i zdravlje ljudi. Na primer: težak fizički rad, rad pod zemljom (rudari), pod vodom ili na velikoj visini (građevinski radnici na izgradnji mostova). Tu su i poslovi koji uključuju izlaganje štetnom zračenju (radiolozi) ili sredstvima koja su otrovna i kancerogena (rad u štamparijama, hemiijskoj industriji, proizvodnji hemikalija) ili poslovi u neadekvatnim uslovima, poput velike hladnoće, toplote ili buke – dodali su iz NSZ.

[adsenseyu1]

Za navedene poslove, kako zaključuju, jako je teško da se obezbede kandidati kada im se obrati poslodavac za pružanje usluge posredovanja i to ne zbog toga što stručnjaka konkretnih profila nema na evidenciji NSZ, već zbog neprihvatanja ponuda.

– Tada iskazana potreba poslodavca da dođe do radnika ostaje nezadovoljena ili se selekcija lica vrši u dužem vremenskom periodu od uobičajenih rokova – naglasili su oni.

Inače, zavarivači u Srbiji zarađuju oko 38.000 dinara,  rudari između 45.000 do 55.000 dinara, a radiolozi mogu da zarade do 70.000 dinara.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PLATA od 38.000 – 70.000 dinara: Ove POSLOVE, od 700.000 nezaposlenih, NIKO neće da radi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.