Počele su Međudnevice: Ovih dana berite lekovitu travu, a ovo nikako nemojte da radite!

Ilustracija

Međudnevice ili Međugospojinci traju od Velike do Male Gospojine. Tih dana se po planinama razmile travari koji beru lekovite trave za zimu.

Neki ih nose na blagosiljanje u crkvu. Muškarci mogu da rade sve poslove, a ženama se preporučuje da ovih nedelja ništa ne započinju, već samo da završe započeto.

U ove dane se nekada nije venčavalo. Šumadinci smatraju da su u ovo vreme zmije najljuće, a u okolini Leskovca kažu da se tad Sveti Sava dogovara sa zverima gde da ne prave štetu.

Jaja koja u ove dane snesu kokoši ne iznose se na pijacu, niti se koriste u ishrani. Ona služe samo za izleganje novih pilića.

U Hercegovini ove dane zovu i Nesnovica. Običaj je da se tada ne razgrađuju i premeštaju torovi zbog vukova. Ako tor mora da se razgradi, onda to čine trojica muškaraca istog imena.

Oni nose građu na drugu livadu, odnosno mesto gde treba da bude novi tor, a na kojem su na Veliku Gospojinu zaboli u zemlju jednu lesku i postavili ikonu Bogorodice.

Kad nastupi Nesnovica, počinje se sa gradnjom. Ako se sve uradi na opisani način, ne treba se plašiti vukova.

(kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Počele su Međudnevice: Ovih dana berite lekovitu travu, a ovo nikako nemojte da radite!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.