Počinje borba unutar EU zbog priznanja Kosova, uključio se Bojko Borisov

Intervju

Bojko Borisov – foto: Tanjug

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da bi Žosep Borel, kao budući šef evropske diplomatije, trebalo da zastupa stav cele EU i da, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, druge države članice priznaju, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.

„Možda imamo pogrešnu percepciju razumevanja evropske politike, ali smatramo da je cilj da se tamo zastupa zajednički stav“, rekao je Borisov na konferenciji u Poznanju nakon sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Borisov je naglasio da prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog premijera Eduara Filipa i britanske premijerke Tereze Mej dovoljno govori o značaju ovog skupa za Evropskoj uniji.

Upitan da li će izjava francuskog predsednika o tome „da neće biti proširenja pre reformisanja Unije“, uticati na dinamiku i uspeh Berlinskog procesa, Borisov je rekao da je prisustvo francuskog premijera veoma jasan i čvrst odgovor o angažovanosti Francuske u procesu integracije regiona.

Činjenica što je francuski predsednik poslao svog premijera na današnji sastanak mislim da dovoljno jasno govori“, poručio je on.

Kako kaže, nemačka kancelarka svojom ličnom uključenošću u ovaj proces doprinosi mnogo, i smatra da je sreća što su države na Zapadnom Balkanu okružene državama-članicama EU.

„Te zemlje su faktički unutar EU u svakom smislu reči. Zato sam zamolio kolege iz regiona da vodimo računa o miru, o religijskoj toleranciji, o borbi protiv kriminala u svakoj formi”, dodao je Borisov.

Bugarski premijer je zaključio da se radi naporno, ali da mora da se radi još napornije kako bi se u kratko vreme obezbedio datum i jasna perspektiva za Severnu Makedoniju, Srbiju, Kosovu i Albaniju, podsećajući na reči srpske premijerke Ane Brnabić „da mora da se uloži napor kako bi se napredovalo“.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Počinje borba unutar EU zbog priznanja Kosova, uključio se Bojko Borisov"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.