Podatak koji će vremenom uništiti Srbiju: 35 odsto dečaka nikada nije pročitalo knjigu!?

Otuđenje

Tinejdžeri više ne umeju da razgovaraju, sede jedni preko puta drugih i guraju mobilne telefone i slike pod nos.

Na društvenim mrežama vode jednosmernu komunikaciju, pišu neke komentare, a ne znaju ni kome ni zašto. Izgubljeni su i otuđeni. Najveći problem je što dok se situacija u društvu ne reši, ne može se pomoći ni mladima – kaže Vesna Tomić za Blic.

Prema podacima iz istraživanja “Mentalno zdravlje mladih u Srbiji” svaki deseti učenik srednje škole je pušač, a 14 odsto učenika je u prethodnoj godini uzelo barem jedan narkotik. Skoro polovina ispitanika istraživanja, koje je rađeno u 40 srednjih škola, napilo se jednom u proteklih 12 meseci, a od toga su 59 odsto mladići. Oko 10 odsto učenika uzimalo je lekove za smirenje u toku prošle godine.

Sa Vojnomedicinske akademije poručuju da skoro deset maloletnika završi svake nedelje u toj bolnici zbog alkohola i droge.

– Mladi obično ne znaju da piju, mešaju razne vrste alkohola ili piju na prazan želudac. Neki žele da se što pre napiju pa ispijaju čašicu za čašicom, neki ne znaju ni koje piće ide s kojim i brzo se opijaju. A kada se napiju – skloni su konfliktima, tučama, povredama, padovima, tako da su česti prelomi i povrede.

Druga, jako bitna komplikacija jeste povraćanja s izlivanjem sadržaja u plućima i ugušenjem – kaže prof. dr Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA za Blic.

Oko 30 odsto mladih sedi za kompjuterom ili ispred TV tri sata dnevno, a poražavajući podatak je da 35 odsto dečaka nikada ne čita knjige. Devojčice su bolje po tom pitanju, pa “samo” 8 odsto devojčica nikada ne čita knjige.

Manje od polovine ispitanih mladih, oko 40 odsto, redovno se bavi sportom.

(skandalozno.rs, blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Podatak koji će vremenom uništiti Srbiju: 35 odsto dečaka nikada nije pročitalo knjigu!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.