Pogledajte kako izgledaju novi helikopteri Vojske Srbije – Mi 17-V5!

Kupljeno

foto: Ministarstvo odbrane / Facebook

Ministarstvo odbrane objavilo je fotografije letelica koje se trenutno nalaze u fabrici u Kazanju u Rusiji, odakle će za par meseci avionom biti prebačene za Beograd.

Dva helikoptera tipa Mi 17-V5 kupljena za potrebe Vojske Srbije će stići u Srbiju tokom juna.

Helikopteri su već dobili maskirnu šaru koju će nositi i u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili, koja bazira na aerodromu Batajnica.

Reč je o transportnim helikopterima, nosivosti oko pet tona, koji mogu da prevezu do 30 vojnika, odnosno 12 ranjenika na nosilima. Pripada porodici helikoptera Mi-8, koji se serijski proizvode još od 1967. godine i koji su doživeli brojne modernizacije.

– Osnovna razlika u odnosu na Mi-8 je u jačim motorima. U suštini to je isti helikopter, naravno sa modernijom avionikom. Reč je o robusnoj, pouzdanoj letelici koju koriste armije širom sveta. U regionu najviše ih ima Hrvatska, čak 24 komada – objašnjava analitičar Aleksandar Radić.

Helikopteri koje će dobiti Vojska Srbije, međutim, imaće analogne instrumente, iako postoji i verzija u čijem se kokpitu nalaze multifunkcionalni dipleji. Presudni faktor pri odlučivanju za nabavku helikoptera sa malo slabijom opremom bila je cena.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Letelice su, naime, nabavljene po ceni od 25,3 miliona dolara za dva helikoptera, što je mnogo povoljnije od prvobitne ruske ponude. Rusija je, naime, pre godinu dana nudlila ove letelice po ceni od oko 22 miliona dolara po komadu.

Iako je, kako “Blic” nezvanično saznaje, prema prvobitnom planu helikopteri trebalo da u Srbiju stignu naredne nedelje, isporuka je pomerena za jun mesec. Prethodno je neophodno da posade završe obuku u Rusiji, što se upravo i događa ovih dana. Potom sledi prijem letelica u Kazanju, zatim njihovo rasklapanje i prevoz transportnim avionima do Beograda.

Kupljeno

foto: Ministarstvo odbrane / Facebook

Letelice će potom biti sklopljene u Srbiji, gde treba da prođu ispitivanja u Tehničko opitnom centru VS, kako bi konačno bile primljene u jedinicu.

Po prijemu ova dva helikoptera, srpsko vazduhoplovstvo raspolagaće sa tri helikoptera Mi-17 i pet starijih letelica tipa Mi-8.

Problem je, međutim, što će već iduće godine helikopteri Mi-8 najverovatnije biti rahodovani, s obzirom da su nabavljeni još 1980. godine, pa će Vojska Srbije ostati sa samo tri operativna transportna helikoptera.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte kako izgledaju novi helikopteri Vojske Srbije – Mi 17-V5!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.