Pogledajte kako izgledaju novi srpski vozovi! – VIDEO

Novi srpski vozovi

Železnice Srbije su do sada preuzele četiri nova elektromotorna voza od švajcarske kompanije Štadler, koji bi trebalo da budu uključeni u saobraćaj početkom godine, a najkasnije do proleća.

To su prvi novi elektromotorni vozovi koje su srpske železnice kupile posle više od 30 godina, izjavio je predsednikom Skupštine Železnica Srbije Zoran Anđelković tokom današnjeg obilaska novih “Švajcaraca” u Tehničko-putničkoj stanici Zemun, gde se testiraju.

Železnice Srbije su od Štadlera kupile ukupno 21 elektromotorni voz i svi će biti isporučeni do septembra, rekao je Anđelković Tanjugu prilikom prvog predstavljana Štadlerovog voza.

Oni mogu da razviju brzinu od 160 km na čas

“To su ubedljivo najsavremeniji i prvi elektromotorni vozovi koje su srpske železnice kupile, posle nabavke vozova koji se sada koriste za BG i Beovoz”, kazao je Anđelković.

Anđelković u jednom od novih vozova

Novi Štadlerovi vozovi u vrednosti od 99 miliona evra su kupljeni sredstvima kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Oni mogu da razviju brzinu od 160 km na čas, imaju savremenu opremu, klimatizovani su i prilagođeni osobama sa posebnim potrebama.

Anđelković je danas obišao Beogradski železnički čvor, kako bi se sa saradnicima uverio da je sve spremno za prelazak na novi železnički red vožnje, koji stupa na snagu u nedelju i važiće do 12. decembra 2015. godine.

Kabina mašinovođe više podseća na kokpit aviona

On je obišao i radove na gradnji železničke stanice Beograd centar u Prokopu i najavio da će već tokom 2015. biti prošireni železnički kapaciteti buduće glavne železničke stanice, s obzirom da će sadašnja Glavna železnička stanica biti izmeštena zbog projekta Beograd na vodi.

Anđelković je podsetio da su ti radovi, koji se finansiraju kuvajtskim kreditom, krenuli početkom ovog meseca i naveo da je Kuvajt zainteresovan da obezbedi još jednu kreditnu liniju od oko 25 evra za dalje radove na kompletiranju “Prokopa” ispod ploče.

On je kazao da će kada bude potpuno funkcionisao “Prokop” ispod ploče biti više zainteresovanih investitora za prostor iznad ploče, gde može da se grade poslovni objekti, hoteli, šoping centri i drugo.

(Skandalozno.rs, Blic, Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte kako izgledaju novi srpski vozovi! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.