POTOP: U Novom Sadu za jedan dan pala dvomesečna količina kiše!

Kiša

Štab za vanredne situacije Novog Sada proglasio je danas redovnu odbranu od poplave na teritoriji celog grada i vanrednu na teritoriji mesnih zajednica Kovilj, Klisa, Slana Bara i Vidovdansko naselje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da grad danas normalno funkcioniše, a da su najveći problemi trenutno na Klisi, Vidovdanskom naselju i u naselju zvanom Bangladeš, gde su odvodni kanali začepljeni i voda je prodrla u dvorište i podrume kuća.

“Na teritoriji Kovilja juče je palo 142 litra kiše po metru kvadratnom, u Futogu nešto više od 100 litara, a na celoj teritoriji grada između 80 i 90 litara za osam sati, što su ogromne količine”, izneo je podatke RHMZ Vučević na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj nakon sednice Štaba.

On je dodao da je prosečna količina padavina u maju, u Novom Sadu, 60 litara po kvadratnom metru, ali za ceo mesec.

Vučević je rekao da u Futogu, iako je bilo dosta problema, neće biti proglašena vanredna odbrana od poplava, objašnjavajući da je razlika između redovne i vanredne odbrane u tome što se skraćuje proces dejstvovanja, odnosno, administrativnih postupaka i brže se reaguje na terenu.

On je istakao i da je u Kovilju obezbeđen privremeni smeštaj ukoliko bude potrebe.

[adsenseyu1]

Vučević je istakao i da se tek sada vidi koliki je rezultat postignut čišćenjem Fruškogorskih kanala jer sremska strana grada, koja je prethodnih godina redovno bila plavljena, ove godine je prošla bez većih problema.

Na sednici Štaba doneta je odluka i da se krene u procenu štete, a građevinske inspekcije su već na terenu.

Vučević je ukazao i na neodgovorno ponašanje pojedinih građana koji su svoje septičke jame priključivali na atmosferske kanale ili su ih zatrpavali čime su ugrožavali njihovu funkciju, što znači da je u pojedinim delovima grada bilo i subjektivne odgovornosti za stvaranje poplava.

Zato su, dodao je on, građevinske inspekcije prilikom procene štete dobile nalog da utvrde da li ima i subjektivne odgovornosti, a grad će sa svoje strane učiniti sve da obezbedi sredstva za pomoć najugroženijima.

“Prema prognozama RHMZ i naredna dva dana će biti kritična, ali se ne očekuju tako obilne padavine”, rekao je Vučević, dodajući da su sve gradske službe u maksimalnoj pripravnosti i da će i narednih dana mehanizacija i ljudstvo biti na terenu.

Telefoni za pomoć

“Sve ekipe gradskih preduzeća noćas su radile maksimalno, a tako će biti i narednih dana”, rekao je novosadski gradonačelnik i dodao da je otvoren i dežurni telefon koji će biti u funkciji 24 sata (021/480-7758, 021/480-7789) na koji će građani moći da se jave i zatraže pomoć.

(tanjug, foto: Nenad Mihajlović)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "POTOP: U Novom Sadu za jedan dan pala dvomesečna količina kiše!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.