Predsednica Hrvatske obišla spomen obeležje ustašama u Blajburgu

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović – foto: Tanjug

Deset dana uoči najavljene komemoracije u Blajburgu, predsednica Kolinda Grabar Kitarović obišla je to mesto, položila cveće i zapalila sveće pobijenim ustašama, po okončanju Drugog svetskog rata.

Hrvatska veliča te ustaške žrtve, smatra ih nevinim, a za njihovu smrt optužuje pripadnike tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Iz Kabineta hrvatske predsednice je saopšteno da je to bilo “masovno ubistvo ratnih zarobljenika“, da su pritom prekršene, kako se tvrdi, “sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929.”, kao i da je to bio po razmerama “najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugoga svetskog rata”.

U saopštenju s Pantovčaka se ne navodi kada je Kolinda Grabar Kitarović posetila Bajburg s obzirom na to da je ona učesnik samita Brdo-Brioni koji je danas počeo u Tirani.

Inače, najavljena komemoracija ustašama stradalim na području Blajburga će ipak biti održana ove godine, iako su austrijske vlasti pokušale da je zabrane upravo zbog zoupotrebe ustaških obeležja i simbola, kao i pokliča koji su proteklih godina masovno korišćeni, što je protivno zakonima te zemlje, preneo je Tanjug.

Ovogodišnja komemoracija je stoga svedena samo na crkvenu misu, a organizatori su apelovali na učesnike da se uzdrže od bilo kakvih provokacija nedozvoljenim simbolima i pokličima.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednica Hrvatske obišla spomen obeležje ustašama u Blajburgu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.