Predsednica Hrvatske osudila Šešeljev skup: To je poražavajuće za Srbiju

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović – foto: Tanjug

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je poražavajuće da Srbija u dopušta da kongres Srpske radikalne stranke bude održan u Hrtkovcima.

Kitarovićeva je istakla da je poražavajuće da u 2019. godini bude održan ovakav kongres u simbolu stradanja vojvođanskih Hrvata, i ocenila da je reč o izrugivanju žrtvama na mestu zločina.

“Poražavajuće je što Srbija u 2019. dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine”, navela je Grabar-Kitarović na Tviteru.

Ona je napisala i da je “izrugivanje žrtvama na mestu zločina civilizacijski poraz za jedno društvo, neprihvatljiv istorijski revizionizam i rehabilitacija politike za koju nema mesta u savremenoj Evropi“.

“Desetine hiljada vojvođanskih Hrvata morali su da napuste svoje domove 90-ih godina zbog velikosrpskog progona i delovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika”, dodala je hrvatska predsednica.

U Hrtkovcima se danas održava deseti Otadžbinski kongres SRS-a na kojem je Vojislav Šešelj ponovo izabran za lidera te stranke. Kongres se održava u Šešeljevoj kući.

Agencija Hina navodi da je kongres radikala organizovan dva dana uoči godišnjice mitinga SRS-a u Hrtkovcima, održanog 6. maja 1991. godine, kojim je, prema presudi Haškog tribunala, pozvano na progon vojvođanskih Hrvata i posle kojeg je usledilo njihovo iseljavanje.

Šešelj je na početku kongresa rekao da ideologija radikala ostaje nepromenjena, negirao da je počinio zločin proterivanjem hrtkovačkih Hrvata i zatražio da u Srbiji bude uvedena kazna doživotnog zatvora za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom, prenosi Hina.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražio je juče od nadležnih organa da zabrane održavanje kongresa SRS u Hrtkovcima, navodeći da je reč o “političkoj provokaciji i nedopustivom delovanju koje bi država Srbija trebalo da zabrani“.

Zabranu skupa zatražilo je i nekoliko organizacija civilnog društva, ali zvaničnih reakcija na te zahteve nije bilo.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

1 komentar na "Predsednica Hrvatske osudila Šešeljev skup: To je poražavajuće za Srbiju"

  1. Zena koja velica fasizam i ustastvo , ruga se zrtvama jasenovca velica genocid nad srbima 95 divi se pavelicu daje sebi pravo da osudjuje covjeka koji nijedan metak nije ispalio.Osudjuje ga sto su hrvati na poziv tudjmana otisli u sela kod knina..halo opajdaro..imamo mi pamcenje..i svi vidimo tvoj galopirajuci fasizam..stidi se ako imas cime…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.