Predsednica Hrvatske: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić, apsolutno i definitivno!

Advertisement

O presudi Šešelju...

Kolinda Grabar Kitarović – foto: Rojters

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sumirala je rezultate posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića njenoj zemlji, i istakla da su “bitnija dela nego reči.”

Šta su konkretni rezultati posete predsednika Vučića? 

Vrlo konkretni rezultati su hrpa dokumentacije iz Una na Dvori. Nadam se i rešavanje sudbine troje nestalih osoba, odnosno rešavanje sudbine tri porodice iz Hrvatske, da se reši pitanje da na taj način mogu naći, zatvoriti taj deo svoje prošlosti.

Advertisement

Konkretni rezultati, kao što smo čuli i danas posle podne, jeste i obećanje predsjednika Vučića da će se u Srbiji unaprediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže od lokalnih preko pokrajinske do državnog nivoa, već i da će se rešiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. Razgovarali smo i o položaju srpske manjine ovde u Hrvatskoj. Ja razumem pitanja koja njih tište. Ona se mogu i moraju rešavati u okviru hrvatskih državnih institucija i to je upravo ono što smo činili ova dva dana, o čemu smo razgovarali. Mislim da će jedan od velikih koraka unapred biti činjenica da smo odlučili da ona pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usaglasiti, ostavimo sa strane i da se usredsredimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj, rekla je Grabar Kitarović za NOVA TV a prenosi Jutarnji list.

Da li je ovo bio evropski Vučić ili Vučić iz 90-ih?

Vučić s kojim sam je razgovarala je evropski Vučić, apsolutno i definitivno. Mi smo proteklih godina imali izvinjenja i šta su ona učinila? Bitna su dela, a ne reči.

Na koga ste mislili kada ste demonstrante nazvali “pojedincima s ivice političkog spektra”?

Kao prvo, moram reći da je apsolutno netačno da sam bilo koga nazivala marginalcima. To su bile zlonamerne insinuacije izvučene iz konteksta. Nikoga u Hrvatskoj ne bih nazvala marginalcima jer svako je mišljenje bitno. Rekla sam da su demonstracije normalne u demokratskim društvima i da bih volela da one budu uljudne i da u njima ne bude govora mržnje i vređanja. Pojedinci s ivice političkog spektra su oni pojedinci koji se nažalost nauštrb hrvatskog i srpskog naroda trude zaustaviti pomak između naših država.

Advertisement

Je li bilo pritisaka međunarodne zajednice da dođe do susreta?

Apsolutno ne. Ja ne tvrdim da ćemo mi pitanja rešiti preko noći, ili u sledećih nedelju ili mesec dana. Ono što mi moramo pokazati je da mi nismo neka mala parohijalna državica koja nekome želi zagorčavati sudbinu.

Da li ste se izvinili predsedniku Vučiću zbog neugodnosti koje je doživeo?

Ne, nije bilo nikakvih izvinjenja. On je sam govorio o nekim elementima koje je doživeo. Meni je žao da je došlo do vređanja i do govora mržnje. Protesti su stvar demokratske države, ali govor mržnje ni u kom pravcu ne mogu podržati.

Kada idete u Srbiju?

Verovatno kroz nekoliko meseci kada će predsednik Vučić odraditi ono što je obećao za Hrvate u Srbiji. A nastavićemo da radimo i na rešavanju problema oko granice, ali i drugih pitanja. Ali, tu je i trgovinska razmena, otvaranje radnih mesta. Činjenica je da je Srbija nama jedno ogromno tržište.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/jutarnji.hr)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednica Hrvatske: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić, apsolutno i definitivno!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.