Predsednica i premijer Hrvatske saglasni: Ovo je srpska provokacija!

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović – foto: Tanjug

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović oglasila se povodom zabrane ulaska delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku.

– Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susedima, a kako bi se skrenula pažnja s teškog unutrašnjo-političkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srpske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srpska strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primer neprimerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima – napisala je predsednica Hrvatske na Tviteru i dodala:

– Očekujem da se srpska strana počne da se ponaša odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija.

Vučić: “Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvećem”

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je jutros oko 6 časova i 30 minuta hrvatska policija na graničnom prelazu Bajakovo sprečila ulazak 11 vojnika sa teritorije Srbije na teritoriju Hrvatske.

„Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti, već je očito nameravana provokacija, sa ciljem da se izazove incident. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas kao državu je neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo“, dodao je Plenković, a prenosi „N1“.

Aleksandar Vulin: “Hrvatska država bi za ovo morala da se izvini”

Premijer kaže da bi bilo normalno da su srpske vlasti najavile dolazak, a „ovih Vulinovih 11“, kako ih je nazvao Plenković, koji su hteli da dođu u Hrvatsku, očito su zaboravili propise i međunarodno pravo.

„Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija sa respektom tretira Republiku Hrvatsku i Hrvate u Srbiji“, rekao je Plenković.

Ministarstvo odbrane Srbije izrazilo je ogorčenje i zatražilo izvinjenje zbog sramnog postupanja organa Republike Hrvatske, koji su zabranili delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uđu u tu zemlju i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

Nakon što je delegacija Vojske Srbije vraćena sa graničnog prelaza Bajakovo sa Hrvatskom, oglasio se direktor hrvatske policije Nikola Milina, koji tvrdi da oni nisu najavili prelazak granice.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

1 komentar na "Predsednica i premijer Hrvatske saglasni: Ovo je srpska provokacija!"

  1. nemoj da lazete kada izbije neki nesporazum vama su uvijek krivi srbi ugledajte se kako drugi kulturan narod to radi ,inace gledajte svoja posla pustite srbe da zive svojim zivotom inace ste 0 od naroda

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.