Predsednik Nemačke u Hrvatskoj: Ugledajte se na nas, suočite se sa svojom prošlošću

Intervju

Frank-Valter Štajnmajer – foto: Tanjug/AP

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer stigao je u dvodnevnu posetu Hrvatskoj i u Zagrebu poručio da je potrebno „hvatanje ukoštac sa sopstvenom prošlošću“.

Štajnmajer je pozvao na pomirenje pominjući primer nemačko-francuskih odnosa nakon Drugog svetskog rata.

Hrvatski N1 prenosi da je Štajnmajer, koji je u posetu stigao na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović, svečano dočekan na Pantovčaku, gde je prvo održan njihov susret u četiri oka, a potom i bilateralni sastanak delegacija Hrvatske i Nemačke.

Navodi se da je nemački predsednik govorio o predstojećem hrvatskom predsedavanju EU, naglasivši da je Hrvatska svesna odgovornosti.

„I jedni i drugi smo svesni da je odgovornost ovih dana kad očekujemo odluke o ’bregzitu‘ još veća nego što je to bio slučaj ranije. Hrvatska je mlada članica, ali smem da kažem da je u srcu Evropske unije nastavila da pomaže da se prebrode različitosti novih i starih članica, evropskog severa i juga“, rekao je Štajnmajer.

Hrvatska predsednica je na pitanje o snažnom talasu iseljavanja državljana Hrvatske u inostranstvo odgovorila da su demografski trendovi u Hrvatskoj još negativni.

„Talas iseljavanja se ipak smanjuje. Nemačka je, ipak, odredište broj 1 i vaši statistički podaci nam najbolje govore o tome koliko je ljudi otišlo“, rekla je Grabar Kitarovićeva Štajnmajeru, preneo je B92.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Nemačke u Hrvatskoj: Ugledajte se na nas, suočite se sa svojom prošlošću"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.