Predsednik Nikolić: Projekat “velike Albanije” je opasnost za ceo Balkan!

Intervju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić osudio je danas stvaranje tzv „velike Albanije“, rekavši da taj projekat predstavlja opasnost za mir i stabilnost celog balkanskog regiona i izričito naglasio – „ne“ nezavisnosti Kosova i „da“ nastavku dijaloga s Prištinom.

Nikolić je u intervjuu za italijansku agenciju ANSA, uoči posete predsednika Italije Serđa Matarele Beogradu, istakao da Beograd želi da nastavi dijalog s Prištinom uz posredovanje EU, kako bi konačno rešio konkretne probleme s kojima se narod suočava i doveo do potpunog pomirenja i mirnog suživota svih stanovnika Kosova.

Nikolić je, takođe, kritikovao Prištinu zbog nedovoljno pokazane volje u sprovođenju Briselskog sporazuma.

„Srbija je učinila sve što je bilo neophodno u sprovođenju Briselskog sporazuma na terenu, dok albanska strana nije pokazala ni minimalni znak dobre volje“, rekao je Nikolić.

„Očekujemo da odgovorni evropski zvaničnici da učine dodatne napore da Albanci ispune ono što su potpisali i da se normalizuje život svih koji žive na Kosovu“, dodao je predsednik Srbije.

Nikolić se zahvalio Italiji na snažnoj i konstantnoj podršci procesu evropskih integracija Srbije, što ostaje prioritetni cilj Beograda.

„Srbija je u potpunosti posvećena nastavku svog evropskog puta“, naglasio je Nikolić i dodao da je u početnim pregovorima i u fazi skrininga, pomoć italijanskih stručnjaka bila dragocena, a da Srbija sada očekuje otvaranje prvih poglavlja.

Nikolić je za ANSU rekao i da su odnosi između Srbije i Italije odlični, iako uvek postoji prostor za njihovo jačanje na recipročnom planu.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Nikolić: Projekat “velike Albanije” je opasnost za ceo Balkan!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.