Premijer Plenković ne odustaje: “Srbija je bila AGRESOR na Hrvatsku od 1991. do 1995. godine”

Intervju

Andrej Plenković – foto: AFP

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je zabrana ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku jasna poruka „stava i odlučnosti“ zvaničnog Zagreba da neće tolerisati ponašanja kao što je ponašanje srpskog ministra odbrane.

On je ponovio da smatra „dobrim potezom“ to što je parlamentarna delegacija napustila Srbiju nakon incidenta u Skupštini Srbije.

Odluku da hrvatska parlamentarna delegacija, koju je predvodio predsednik Sabora Gordan Jandroković, prekine nedavnu prvu posetu Srbiji, doneo je Plenković, koji kaže:

„Predsednik Sabora Goran Jandroković je napravio dobar potez kad je prekinuo posetu Srbiji.“

Plenković je nakon komemoracije jasenovačkim žrtvama, kojoj treću godinu za redom nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja, kazao da je u Hrvatskoj nedavno boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su tom prilikom „preduzete kvalitetne i maksimalne mere bezbednosti“.

„Hrvatska je Srbiji pružila ruku kako bi se poboljšali odnosi između dve zemlje. Ono što je osuđeni ratni zločinac Šešelj napravio, vređao hrvatsku delegaciju, oskrnavio hrvatsku zastavu — odlazak je bio jedini ispravan potez“, rekao je Plenković.

Tvrdi da Hrvatska želi da smanji tenzije i otvori prostor za dijalog.

„Gospodin Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u poslednje vreme pridonosila tome. Stoga je ova poruka koju smo juče poslali, poruka stava i odlučnosti da to nećemo tolerisati“, naveo je hrvatski premijer.

Hrvatska, kaže, gleda u budućnost i želi da sa Srbijom gradi novi dijalog.

Plenković, međutim, nije propustio priliku da ponovi da je „Srbija bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995. godine“.

On kaže da taj novi dijalog neće biti moguće nastaviti ako se kontinuirano nastoji da se daju izjave koje tome ne doprinose i koje su „uvredljive za Hrvatsku i štete nam“.

Srbija, kaže, može da radi ono što smatra da je dobro, a da njegova Vlada čuva dostojanstvo Hrvatske.

Plenković je odbio da komentariše treba li Kolinda Grabar Kitarović da otputuje u uzvratnu posetu Srbiji.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

2 komentara na "Premijer Plenković ne odustaje: “Srbija je bila AGRESOR na Hrvatsku od 1991. do 1995. godine”"

  1. Da je Srbija stvarno izvrsila agresiju na Hrvatsku, Hrvatske ne bi ni bilo!

  2. tacno tako, bili bi odavno proslost, ne bi vas bilo ni u tragovima. Uvek ste se kacili za pobednuke u svim ratovima jer ste u dusi kurve, kao vojska pi..e a i bez tudje pomoci ne bi dobili rat ni protiv udruzenja za ocuvanje belih leptira

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.