Premijer Srbije žestoko kritikovao ministra energetike Aleksandra Antića!

EU je znala šta se sprema

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak je žestoko kritikovao ministra energetike Aleksandra Antića zbog problema koji su nastali oko potpisivanja energetskog paketa s Kinezima.

Naime, zbog nedovoljne pripremljenosti srpske strane, u utorak je bilo dovedeno u pitanje potpisivanje ugovora o kreditu od 608 miliona evra za izgradnju bloka 3 Termoelektrane „Kostolac“ zato što deo dokumentacije za izgradnju vrelovoda od TENT do Novog Beograda, koji je bio u paketu, nije bio potpun. To je razbesnelo kineskog ambasadora Li Manćanga, koji je ljut izleteo sa sastanka i upozorio da neozbiljnost srpske strane ugrožava njihovo učešće u izgradnji bloka 3 u Kostolcu.

Izvor Kurira iz Vlade tvrdi da je sve ovo iznerviralo premijera, pa je ministar Antić bio izložen kritikama.

– Premijer je upozorio Antića da je manjim projektom mogao da ugrozi znatno veći kao što je Kostolac. Vučić je uspeo da ispegla situaciju i ubedi Kineze da pristanu da ne uslovljavaju potpisivanje ugovora o izgradnji „Kostolca“ memorandumom o projektu vrelovoda. Taj memorandum juče nije potpisan, iako je trebalo da bude – tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da Antić nije jedini koji je kritikovan.

– Vučić je iz istog razloga bio ljut i na direktora EPS Aleksandra Obradovića. Posebno ga je iznervirala prepiska koja je dospela u javnost između njega i Gorana Đokovića, jednog od budućih direktora kineske kompanije za izgradnju infrastrukture za jugoistočnu Evropu – kaže naš izvor.

Da su naša saznanja tačna potvrdilo je i nekoliko ministara iz Vlade. U Ministarstvu energetike pak kažu da nije bilo nesporazuma.

Antić: Vučić nije ljut

– Memorandumom o razumevanju koji se odnosio na izgradnju toplovoda nisu bila jasno definisana prava i obaveze potpisnika jer se kao mesto rešavanja sporova predviđala arbitraža u Singapuru, što nije u skladu s našim pravnom sistemom – kažu u Ministarstvu.

I Ministar Antić za Kurir tvrdi da premijer nije ljut na njega.

– Nije bilo nesporazuma i premijer nije bio ljut jer je kabinet bio uključen u usaglašavanje sporazuma i ugovora – rekao je Antić za Kurir.

Aleksandar Obradović tvrdi da nije dobio kritike od premijera.

Premijeru je sve objašnjeno. S Kinezima smo se tukli do poslednje sekunde za što bolje uslove za Srbiju u vezi sa „Kostolcem“, pa nam je odobren duži grejs period i manja kamatna stopa.

Ipak, nismo mogli da prihvatimo uslove o vrelovodu, koji bi mogli skupo da nas koštaju – rekao je Obradović.

(Skandalozno.rs, Kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Premijer Srbije žestoko kritikovao ministra energetike Aleksandra Antića!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.