PREOKRET: Ves Mičel dobio zadatak da promeni američku politiku na Balkanu zbog Rusije?!

Susret

Ves Mičel i Ivica Dačić – foto: Tanjug

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel zagovara podršku SAD eventualnom dogovoru Beograda i Prištine o “razmeni teritorije” ili “korekciji granica”, piše američki portal Bazfid (BuzzFeed.News.com) uz ocenu da je reč o zaokretu u politici Vašingtona.

U tekstu se ističe je Mičelu poveren zadatak da promeni politiku SAD u istočnoj Evropi radi suprotstavljanja Rusiji na tim prostorima.

Priča o korekciji granice ili razmeni teritorije, kako se navodi, godinama nije bila tema za Amerikance zbog zabrinutosti da bi menjanje granica na Balkanu donelo veće nasilje na Kosovu, kao i da bi to osnažilo druge u regionu da pokušaju isto.

Navodeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odavno zagovara politiku razmene ili podele, portal ističe da Mičel nije jedini koji signalizira da bi podržao takav dogovor, već da je to prethodno javno rekao savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

I Mičel se tu, navodi se, ne smatra najodgovornijim za zaokret u američkoj politici, ali je njegov mandat označio promenu kada je reč o tome koliko ozbiljno se ova ideja shvata.

“Sa dolaskom Mičela, Amerika se intenzivnije angažuje na Balkanu kako bi se suočila sa aktuelnim izazovima u regionu. Čini se da su SAD spremne da saslušaju opcije obe strane o tome kako ići napred i konačno postići dogovor koji će regionu doneti dugoročnu stabilnost”, naveo je neimenovani kosovski diplomata za BazFid.

Diplomatski izvori kažu da su SAD poručile Kosovu da je vremenski okvir za postizanje dogovora ograničen i da sama Priština shvata da je sadašnja situacija – u kojoj Srbija odbija da prizna nezavisnost – neodrživa.

U tekstu se podseća na Mičelovu izjavu od juna kada je rekao da se na granicama istočne Evrope dramatično intenzivira strateško rivalstvo te da je prioritet SAD da proveri rusku agresiju.

Neki misle da Mičel koristi ideju o mogućoj razmeni teritorija oko Kosova za geopolitičko suprotstavljanje Rusiji.

Ako se ova neodrživa situacija reši sama od sebe, kako se veruje, Rusija bi imala jednu priliku manje da podstiče razdor, navodi se u tekstu.

Čarls Kapčan, saradnik američkog nevladinog Saveta za međunarodne odnose, kaže da je strategija Rusije da se ubaci u aktuelne kontroverze u regionu i da izazove nestabilnost.

Moskva, dodaje, održava snažne veze sa Srbijom delom i zato što je Beograd još uvek uvučen u sporu sa Prištinom što mu blokira put ka Evropi.

Ako se ukloni prepreka i Srbija vidi mapu puta ka članstvu u EU i NATO bilo bi to, smatra Kapčan, odlučujući korak da se obuzda Kremlj.

U tekstu se navodi i da neki veruju da je podela poziv na novi haos zbog čega to upravo i ruski predsednik Putin zagovara.

Portal prenosi i izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da neprotivljenje Moskve tom planu predstavlja dokaz zašto podela nije rešenje.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "PREOKRET: Ves Mičel dobio zadatak da promeni američku politiku na Balkanu zbog Rusije?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.