PROČITAJTE: Evo šta treba da znate ako putujete u Grčku na letovanje!

Saveti

Srpskim turistima koji se spremaju za put u letovališta krizom uzdrmane Grčke “Blic” je spremio odgovore na ključna pitanja koja muče većinu, kao i savete kako da izbegnu moguće probleme.

Da li ću moći da podignem novac sa bankomata?

I da i ne. Grčke banke su u narednih pet dana zatvorene, a domaće stanovništvo može na bankomatima da podigne maksimum 60 evra. Grčka vlada je saopštila da to ograničenje ne važi za strance, ali i pored toga može da vam se desi da čekate po nekoliko sati u redu da biste podigli novac ili da su bankomati ispražnje

SAVET

Ponesite gotovinu

Da li ću moći da plaćam kreditnim i platnim karticama?

Plaćanje karticama i ranije je predstavljalo problem u grčkim letovalištima, a zbog aktuelne krize ugostitelji će sada još manje biti voljni da primaju plastiku.

SAVET

Nemojte na platne kartice računati kao na siguran način plaćanja

Da li mogu da otkažem odmor zbog situacije u Grčkoj?

Odmor možete da otkažete, ali u tom slučaju novac će vam biti vraćen prema ugovoru o opštim uslovima putovanja koji ste potpisali sa agencijom prilikom plaćanja aranžmana. O tome pismeno obaveštavate agenciju. U slučaju da odustanete pet dana pre putovanja ili u toku aranžmana, agencija nema obavezu da vam vrati novac. Kada otkažete 45 ili 30 dana pre putovanja, agencija zadržava od 5 do 10 odsto iznosa koji je uplaćen.

SAVET

Pre uplate letovanja dobro razmislite o rizicima destinacije

[adsenseyu1]

Da li mogu da zateknem nestašicu hrane i lekova?

U velikim gradovima poput Atine i Soluna već je zabeležena nestašica lekova, a iz straha od poskupljenja Grci su tokom proteklog vikenda bukvalno opustošili supermarkete. Velike su šanse da se situacija stabilizuje u narednih nekoliko dana, pošto je pravljenje zaliha bila prva reakcija na odluku vlade da zatvori banke i ograniči podizanje novca.

SAVET

Ponesite za decu pelene, lekove protiv alergije i dijareje, analgetike, antibiotike, kapi za oči i nos.

Gde da kupim gorivo?

Zbog potencijalne nestašice enzina možete da se nađete u situaciji da na benzinskim pumpama u redovima čekate i po nekoliko sati. U Atini su pumpe već ostale bez goriva, a redovi su počeli da se prave i na benzinskim stanicama u turističkim mestima.

SAVET
Napunite rezervoar na izlasku iz Makedonije

Da li postoje šanse da se nađem u središtu socijalnih nemira?

Ovakva situacija je teško moguća u turističkim mestima koja nikada nisu bila centri demonstracija. Svoje nezadovoljstvo građani Grčke tokom proteklih nekoliko godina izražavali su na trgu Sintagma u Atini.

SAVET
Izbegavajte obilazak Atine i velikih gradova tokom letovanja

Agencije vraćaju sav novac u slučaju rata

Jedino u slučaju proglašenja vanredne situacije ili ratnog stanja turističke agencije imaju obavezu da vrate sav novac putnicima koji otkažu aranžmane u tim destinacijama. U ostalim okolnostima, pa čak i kada je reč o terorističkim napadima, agencija nema tu zakonsku obavezu. „Posle dešavanja u Tunisu agencije su saopštile da će putnicima koji žele da otkažu letovanje u toj zemlji biti vraćena cela uplata.

Druga opcija je da izaberu drugu destinaciju, a putovanje mogu da odlože za 15 dana bez naknade“, kaže direktor Jute Aleksandar Seničić.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "PROČITAJTE: Evo šta treba da znate ako putujete u Grčku na letovanje!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.