PROGNOZA će vas baš IZNENADITI: Evo kakva nas ZIMA očekuje!

Incident

foto-ilustracija: pixabay

Ako je verovati meteorolozima ove godine nas čeka relativno topla zima.

Prognoze su da će novembar, decembar kao i januar biti znatno topliji nego prošle godine. Ledene zime po najnovijim prognozama će nas zaobići. Stručnjaci, naglašavaju da će biti i nekih hladnih perioda u toku zime, ali da će u proseku biti blaga, pišu Novosti.

Po rečima Branka Bijelića iz Grupe za dugoročnu prognozu vremena Republičkog hidrometeorološkog Zavoda Srbije, tokom decembra nas očekuje prosečno toplo i sunčano vreme. Vrednost srednje temperature biće između četiri i osam stepeni Celzijusa. Tek krajem meseca moguće su snežne padavine, nakon kojih će ponovo uslediti period sunčanog intervala.

[adsenseyu5]

– U novembru nas očekuju količine padavina od 35 do 59 milimetara. U planinskim predelima pašće od 50 do 90 milimetara kiše – ispričao je Bijelić iz RHMZ-a.

Trenutne dugoročne prognoze pokazuju da će decembar biti blag, topliji i prosečno vlažan mesec.

Printskrin: accuweather.com

Printskrin: accuweather.com

– U većem delu Srbije će decembarska srednja dnevna temperatura vazduha biti viša za 0,5 do jedan stepen Celzijusovih, a na jugu Srbije za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Decembarske srednje dnevne temperature vazduha biće od nula do šest stepeni, a u planinskim predelima od dva stepena ispod nule do tri stepena Celzijusova – rekao je Bijelić za “Večernje novosti”.

[adsenseyu1]

Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka – od 40 do 60 milimetara, a na pojedinim lokacijama i do 80 milimetara. U planinskim predelima pašće od 60 do 90 milimetara, a ponegde i do 100 milimetara.

Printskrin: accuweather.com

Printskrin: accuweather.com

[adsenseyu1]

– Topliji, blaži nego inače i prosečno vlažan biće i januar. U celoj Srbiji januarska srednja dnevna temperatura vazduha će biti viša za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Srednje januarske dnevne temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od nula do četiri Celzijusa. U planinskim predelima od minus četiri do dva stepena. Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u intervalu od 25 do 45 milimetara, lokalno i do 60, a u planinskim predelima od 40 do 60 milimetara. Ponegde i do 80 milimetara – kaže Bijelić za “Novosti”.

Po rečima sagovornika “Novosti”, iako bi predstojeća zima trebalo da bude blaža od prošlogodišnje, očekivani su i hladni periodi.

Sneg je moguć krajem novembra, kao i poslednjih dana ove godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PROGNOZA će vas baš IZNENADITI: Evo kakva nas ZIMA očekuje!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.