PROGNOZA: Čeka nas još jedno zahlađenje sa snegom, zatim proleće, a onda…

Ilustracija

foto: skandalozno.rs

Klimatolozi ističu da ovogodišnja zima spada u kategoriju ekstremno i veoma tople zime. Čak i još jedan lagani snežni talas koji dolazi u martu, čisto da “overi” zimu, meteorolozi kažu, neće ugroziti status zime s temeperaturama mnogo iznad proseka.

Zubi su zimi godinama unazad sve tuplji, a, pride, meteorolozi “slute” da nam stiže sušno i toplo leto!

Prema rečima Jasminke Smailagić, načelnice u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dosadašnjih merenja temperature i padavina, izuzimajući poslednja četiri dana u februaru, klimatološke analize pokazuju da je ova zima bila izuzetno topla.

“Odstupanje srednje sezonske temperature vazduha od normale bilo je u intervalu od dva do 3,5 stepeni Celzijusovih. Količine padavina su bile u kategoriji prosečnih vrednosti. Karakteristika ove zime je da su se u više navrata smenjivali veoma topli s hladnim periodima. U tim epizodama prevazilaženi su i pojedini dosadašnji ekstremi. Sredinom februara na 12 stanica u Srbiji premašeni su apsolutni maksimumi temperature na mesečnom i sezonskom nivou”, navodi Smailagićeva.

Kako Smailagićeva kaže, predstavnici RHMZ u saradnji sa kolegama iz ovog regiona upravo su i predvideli da će ova zima biti blaga.

“Sa velikom verovatnoćom klimatski izgledi su ukazivali na to da će ova zima biti toplija od prethodne zime, sa prosečnom količinom padavina. U klimatologiji, zima počinje 1. decembra i završava se poslednjeg dana u februaru”, dodaje Smailagićeva.

[adsenseyu1]

Krajem sedmice zahlađenje sa snegom

Prosečna zimska temperatura vazduha za teritoriju Srbije je 0,5 stepeni Celzijusovih, a u Beogradu – 2,4 stepena.

Prema rečima Smailagićeve početkom sledeće sedmice se očekuje otopljenje s temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, da bi krajem sedmice usledilo zahlađenje sa snegom.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će količina padavina tokom marta biti u granicama proseka.

“Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrednosti. Proleće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosečne temperature sa srednjom vrednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti za dva stepena toplije, a padavine u prosečnim količinama”, navodi Smailagićeva.

Toplo i suvo leto

Na osnovu poslednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, Smailagićeva kaže da nas očekuje toplo i suvo leto.

“Prosečna temperatura u našoj zemlji biće oko 21 stepen Celzijusov. U Beogradu se očekuje oko 23 stepena i više. Količina padavina bi trebalo da bude ispod prosečnih vrednosti”, zaključuje Smailagićeva.

(Večernje novosti)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "PROGNOZA: Čeka nas još jedno zahlađenje sa snegom, zatim proleće, a onda…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.