Protest u Podgorici: Oni su prošlost, mi smo Evropa – VIDEO

Crna Gora

Podgorica – foto: pixabay.com

Sa najmasovnijeg protesta „Odupri se 97.000“ dosad, kojem su se pridružili i studenti, a koji je večeras održan na Trgu nezavisnosti u Podgorici, poručeno je da je vlast privatizovala državu i ponovo su zatražene ostavke najviših zvaničnika.

Jedan od organizatora protesta glumac Slaviša Grubiša poručio je da su protestne šetnje maraton kojim će građani doći do cilja.

Jelena Krković, koja se predstavila kao slobodna i neposlušna građanka, pozvala je građane na otpor.

Profesor na univerzitetu Goran Marinović kazao je da, iako dugo ne živi u Crnoj Gori, toplina naroda i prirodne lepote ga stalno vraćaju njegovoj zemlji. On je rekao da je crnogorsko društvo bolesno, te da „radimo jedno, govorimo drugo, a mislimo treće“.

„Postojeći režim sveo je čoveka na puko preživljavanje, a prirodu na lično bogaćenje“, kazao je Marinović, ocenivši da aktuelna vlast želi da sve što vredi napusti Crnu Goru kako bi vlast mogla da se prenosi sa kolena na koleno.

Profesor istorije Petar Glendža ocenio je da Podgorica večeras izgleda divno i da odavno nije bila lepša. On je kazao da je došao da saopšti da je željan promena i da se odupre sistemu koji ga ponižava, degradira i pljačka.

On je prokomentarisao i savet vrhovnog tužioca Milivoja Katnića, koji je građanima poručio da sade luk.

Ne želim da se bavim lukom, nego svojom strukom“, kazao je Glendža.

Teodora iz Studentske inicijative Crne Gore poručila je da studenti, profesori i građani mogu da prete, ali da slobodne studente neće uplašiti.

Uzeli su nam zemlju, državu, budućnost i dostojanstvo, ali nas neće uplašiti jer smo zajedno večeras“, kazala je Teodora.

Zapitala je da li je pravedno da odlični studenti i magistri rade kao konobari i da smo svi nezadovoljni, a ćutimo i trpimo.

„Nećemo, kolege studenti, više da ćutimo, ovo je naša zemlja i za nju ćemo se boriti“, kazala je predstavnica Studentske inicijative.

Jedan od organizatora Džemal Perović saopštio je da nema većeg patriotizma nego zaustaviti pljačku države.

„Imam samo jednu poruku za režim i režimske novinare: džaba tražite greške organizacionog odbora (protesta). Ima na stotine hiljada onih koji će nam se pridružiti i znamo kako ćemo doći do slobode“.

„Dok pljačkate državne resurse i banjate se po Dubaiju i Sen Tropeu, gde vam je tada državna zastava“, zapitao je on, dodavši da vlast građanima „uvaljuje cirkus od državnog udara i hapsi poslanike“.

Građani su nakon toga minutom ćutanja odali počast privatizovanim i propalim firmama.

Nakon toga krenuli su u simboličnu šetnju Ulicom slobode, Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i na kraju ponovo ka Trgu nezavisnosti.

Jedan od organizatora Ilija Gajević pozvao je građane da 23. marta svako dovede još nekoga i da aktivno pomogne u „ovoj borbi“. Protest je potom završen, a organizatori su pozvali građane da se mirno raziđu.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Protest u Podgorici: Oni su prošlost, mi smo Evropa – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.