Ramuš Haradinaj: Merkelova nije tražila da ukinemo takse, u Parizu tražimo priznanje Kosova

Samit

Ramuš Haradinaj i Angela Merkel – foto: Reuters/ Fabrizio Bensch

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj tvrdi da nemačka kancelarka Angela Merkel nije tražila da Priština ukine nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije.

Haradinaj je rekao i da će na predstojećem samitu u Parizu prištinska delegacija tražiti priznanje tzv. Kosova.

Nakon današnjeg prijema kod nemačke kancelarke u Berlinu, Haradinaj je izjavio da Priština ne menja stav o rešenju pitanja Kosova i da očekuju postizanje sveobuhvatnog rešenja koje uključuje „međusobno priznanje u postojećim granicama“.

Merkelovoj je, dodao je, zahvalio na doslednom stavu Nemačke u pogledu, kako je rekao, zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta tzv. Kosova.

Kako je preneo prištinski list „Gazeta ekspres“, Haradinaj je rekao da su razgovarali o sto odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da će ona ostati na snazi.

Mi smo ozbiljno zainteresovani za nastavak dijaloga, takse na robu iz Srbije ostaju i nije ih potrebno ukidati. O tome smo razgovarali u kontekstu dijaloga sa Srbijom“, rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstojećem samitu u Parizu, Haradinaj je rekao da će prištinska delegacija tražiti priznanje tzv. Kosova.

„U Parizu ćemo imati zahtev za sporazum o međusobnom priznavanju, odnosno priznaju Kosova od Srbije i pet zemalja-članica EU koje to još nisu učinile“, rekao je Haradinaj i dodao da je priznanje kosovske nezavisnosti jedino preostalo nerešeno pitanje između Beograda i Prištine.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ramuš Haradinaj: Merkelova nije tražila da ukinemo takse, u Parizu tražimo priznanje Kosova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.