Ramuš Haradinaj: Stranci su znali šta nameravamo da uradimo danas

Intervju

Ramuš Haradinaj – foto: Tanjug/AP/ Visar Kryeziu

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj ponovio je tvrdnje da jutrošnja akcija kosovske policije na severu KiM nije bila uperena protiv srpske zajednice, već navodno protiv kriminala i štaviše, tvrdi da je akcija izvedena na osnovu dokaza koje su prištinskim organima dostavili Srbi.

On je to rekao u Prištini posle akcije na severu KiM, u kojoj je, prema poslednjim podacima srpskih službi, uhapšeno 28 osoba.

Kako prenosi RTK 2, Haradinaj je rekao da je Priština obavestila međunarodne bezbednosne instance koje su, kako je naveo, bile svesne svih parametara ovih akcija.

Haradinaj tvrdi da jutrošnja akcija nije bila uperena protiv Srba, već protiv kriminala, šverca i trafikinga, kako i da su većinu dokaza protiv uhapšenih na severu KiM organima dostavili upravo srpski građani.

Govoreći o dešavanjima u Zubinom Potoku, Haradinaj je rekao da su specijalne snage „pritekle u pomoć“ policiji koja je zaustavljena barikadama.

On je rekao da je u Zubinom Potoku intervenisala obična policija, ali da su im se pridružile jedinice ROSU, jer su, navodno, policajci napadani iz vatrenog oružja.

Bahato: Pogledajte kompletan snimak šenlučenja specijalaca ROSU po srpskim mestima – VIDEO

ROSU je bila podrška policiji, koja je naišla na namerne prepreke postavljene od nepoznatih lica“, naveo je Haradinaj.

Odbacio je navode da je kosovska policija koristila prekomernu silu, iako priznaje da je nekoliko građana povređeno i uhapšeno, među kojima je i jedan Rus.

Na reagovanje iz Beograda je rekao da niko ne može u EU ukoliko podržava kriminal i korupciju.

„Kada Srbija udara na kriminal negde u Srbiji, mi se ne žalimo. Videli smo operacije srpske policije protiv grupa koje su povezane sa narkoticima i zato bismo zamolili Srbiju da razume i da ovde ne pravi razliku“, rekao je Haradinaj.

Hašim Tači planirao napad na patrijarha Irineja, odustao u poslednjem trenutku nakon upozorenja KFOR-a da će ga uhapsiti?!

Povodom hapšenja ruskog državljanina, koji je službenik UNMIK-a, Haradinaj kaže da „Kosovo poštuje imunitet predstavnika međunarodnih organizacija“.

Ali, kako navodi, ukoliko neko od njih „ugrozi bezbednost zemlje, onda organi imaju pravo da sprovedu zakon koji je propisan međunarodnim konvencijama uz poštovanje prava, kako je predviđeno u ovim slučajevima“, preneo je Tanjug.

„Neću se zbog ovog slučaja nadovezati na agendu Rusije koja je poznata i koja predviđa destabilizaciju regiona“, rekao je Haradinaj i dodao da se „Kosovo sa saveznicima uspešno bori protiv takve agende“.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ramuš Haradinaj: Stranci su znali šta nameravamo da uradimo danas"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.