Reč meteorologa: Da li ovoga LETA u SRBIJI možemo očekivati još TORNADA?

Advertisement

Nevreme

foto: Printscreen YouTube

Prete li nam tokom predstojećih meseci vremenske nepogode netipične za ovo podneblje?

Nevreme u Jagodini, koje je nedavno pogodilo ovaj grad ali i deo Pomoravlja, sa neobičnim oblakom na nebu nalik tornadu, mnoge je zabrinulo. “Kovitlanje” na nebu, kažu za “Novosti” meteorološki stručnjaci, nije ni novost “ni bauk”.

Prema njihovim rečima, takve pojave mogu da se dogode i nekoliko puta godišnje, a može da ih pre toga ne bude decenijama. U predstojećim letnjim mesecima možemo ih zato očekivati još, ali, kako naglašavaju u Republičkom hidrometeorloškom Zavodu i “Meteosu”, mesta za paniku – nema.

Nad Jagodinom se, objašnjavaju stručnjaci, nadvila takozvana “pijavica” ili “tromb“, što nije uobičajeno za Pomoravlje. Ovakve vremenske neprilike, kako se ukazuje, pojavljuju na ravnim površinama kada dođe do razlike u pritiscima. Zato se češće javlja u ravničarskim krajevima, kod nas obično u Vojvodini, ali nije retkost ni u brdsko-planinskim predelima.

[adsenseyu1]

Tornado najčešće nastaje u podnožju oblaka kumulonimbusa – pojašnjava Branko Sparavalo iz “Meteosa” i dodaje: “Ovo se dešava u proleće i leto kada je znatno veća energija koju poseduje atmosfera usled jačeg zagrevanja sunca.”

Kako ukazuje Sparavalo, u Srbiji je tornado, kakav znamo da se pojavljuje u drugim delovima sveta, retka pojava i najčešće se zove “pijavica” ili “tromb” i ne nanosi ni približno štete kao, recimo, tornada u SAD.

– U Americi su najčešći i najrazorniji tornado razvoji zbog velike atmosverske energije koja vlada tamo, manje geografske širine i jačeg zagrevanja sunca. Drugi bitan razlog je blizina vrlo toplog i vlažnog vazduha iz Meksičkog zaliva. Kod nas ne može da se generiše tolika energija, pa su i razvoji tornada ili “tromba” vrlo retki i znatno slabijeg intenziteta – kaže Sparavalo.

Prema njegovim rečima, teško je prognozirati samu lokaciju pojave tornada kod nas, ali se mogu građani upozoriti da u nekoj oblasti postoje uslovi za to. No, iako je u našim kajevima, to retka pojava, ne znači da se neće dešavati i u budućnosti.

[adsenseyu1]

U Republičkom hodrometeorološkom zavodu kažu da se tornada u našim krajevima najčešće javljaju od maja do avgusta. U tom periodu izražene su grmljavinske nepogode, pa se tornado ne može predvideti.

Nevreme koje je zbunilo Jagodince trajalo je pola sata, a zatim se nad gradom, sa zapadne strane, pojavio crni oblak nalik pijavici. Ovaj vrtlog, sličan tornadu, kakvi nastaju kod takozvanih nestabilnih oluja, trajao je oko 15 minuta.

NEVIĐENO: Pogledajte TORNADO u JAGODINI! – VIDEO

Vrtlog se spuštao ka zemlji, a mnogo ljudi u Srbiji tad je prvi put videlo ovu pojavu.

– Ako se dogodi iznad mora, onda se naziva “pijavica”, a ukoliko je iznad kopna, onda je “tromb” i to su naši nazivi, dok se u svetu uvek koristi izraz tornado. Nema pravila, može se pojaviti i u ravničarskim i u planinskim krajevima.

Može se desiti da se tromb ne pojavi nekoliko godina, a može se pojaviti i pet puta u toku jedne godine – pojašnjava Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ.

(Skandalozno.rs, Izvor: novosti.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Reč meteorologa: Da li ovoga LETA u SRBIJI možemo očekivati još TORNADA?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.