ROBA BEZ SVIH DELOVA: U radnjama ‘uvaljuju’ šporete bez kabla!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Trgovci u Srbiji bez problema će vam prodati šporet bez kabla za napajanje strujom, što u prevodu znači da ste dobili robu koju ne možete da koristite, odnosno opet morate u prodavnicu.

U mnogim domaćim radnjama bele tehnike prodavci ne smatraju da je važno da vas upozore da robu koju kupujete nećete moći da koristite kad vam je isporuče. Takav je slučaj sa šporetom bez kabla ili štampačem bez tonera.

[adsenseyu5]

Neprijatno iznenađenje

Čitalac Kurira iz Novog Pazara kaže da je bio neprijatno iznenađen kad mu je isporučen šporet.

– Šporet smo kupili u jednoj od najvećih trgovina u Srbiji. Prodavci mi nijednom nisu spomenuli kabl, a dolazio sam nekoliko puta. Mogu da razumem da u paketu ne prodaju kabl sa šporetom iz nekih tehničkih razloga, jer ne znaju kakav imam priključak na struju, ali morao je neko to da mi kaže. Da li su namerno to uradili da bi cena šporeta bila manja, jer kabl košta oko hiljadu dinara, ne znam, ali u tu radnju neću više ući – kaže sagovornik našeg lista.

Ne prihvataju žalbe

Kada je otišao da se žali, u prodavnici su mu rekli da je poznata stvar da se šporeti prodaju bez kablova jer su oni različiti za kupce sa monofaznim i trofaznim strujnim priključcima.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Kurir da zakon obavezuje prodavce da na vidnom mestu napišu da se šporet prodaje bez kabla, kao i da o tome lično obaveste kupca.

– Ali oni to ne rade, i to veoma dugo, i na taj način obmanjuju kupce. Prodavci to ne rade jer imaju dodatnu zaradu, posebno prodaju šporet, a posebno kabl – tvrdi on.

[adsenseyu1]

Ministarstvo trgovine
TRGOVCIMA SLEDE KAZNE

U Ministarstvu trgovine kažu za Kurir da je Zakonom o zaštiti potrošača propisana obaveza trgovca da potrošača, prilikom ponude i prodaje tehničke robe, obavesti o dostupnosti rezervnih delova, priključnih aparata, tehničkog servisa…

– Trgovac mora potrošača da obavesti pre kupovine šporeta da u cenu ove robe nije uračunat i kabl, bez koga šporet ne može da funkcioniše – upozoravaju u ministarstvu i dodaju da kršenje ove odredbe zakona povlači novčane kazne.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Vladimir Spasić)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ROBA BEZ SVIH DELOVA: U radnjama ‘uvaljuju’ šporete bez kabla!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.