RODITELJI, OPREZ: Deca se drogiraju biljnim tamjanom!

Oprez

U Tržišnoj inspekciji juče je potrvrđeno da se deca drogiraju biljnim tamjanom. Oni su najavili da će tamjan povući sa tržišta ukoliko bude bilo potrebno.

– Mi ćemo reagovati čim dobijemo signal da treba da povučemo biljni tamjan sa tržišta. Tu odluku moraju da donesu MUP Srbije, koji je glavni kada su u pitanju sve vrste droga, kao i Sanitarna inspekcija, koja je zadužena za kontrolu biljaka. Čim budemo dobili obaveštenje da je u pitanju droga, inspekcija će reagovati –  kažu iz Tržišne inspekcije.

Prema podacima Tržišne inspekcije, biljni tamjan uvozi se iz Hrvatske.

– Ako dobijemo potvrdu da je u pitaju droga, Sanitarna inspekcija će odmah na granici zabraniti njen uvoz u zemlju – dodaju u inspekciji.

Na VMA su urađene analize koje treba da budu dostavljene Ministarstvu zdravlja i MUP-u. Nakon toga bi zeleni tamjan mogao da bude označen kao narkotičko sredstvo.

[adsenseyu4]

U prodavnici u centru grada je juče bez ikakvih problema moglo doći do tamjana. Uz paketić tamjana sa aromom dobije se i karton koji se koristi kao filter.

Gram biljnog tamjana košta 1.300 dinara, a sadržaj i izgled dosta podseća na marihuanu. Koristi se tako što se smota u rizlu ili parče papaira, zapali i puši kao cigareta.Osoba koja koriti ovaj tajman nakon nekoliko dimova oseća mučninu, drhtavicu, gubljenje svesti i nemogućnost kretanja.

– Ovaj problem je vrlo ozbiljan. Imam obavezu kao roditelj da utičem na to da se proširi svest. Klinci to masovno koriste, a ne znaju šta ide posle toga. Kupuju deca od 13 do 17 godina i to je strašno. Vuče ih to što je efekat jači i kraći, što ne može da se prepozna na testovima.

Na Banovom brdu to je ozbiljno uzelo maha, a čuo sam da kupuju i na nekoliko mesta u gradu i preko interneta – priča roditelj troje dece.

Tamjan je biljka opšte namene, pa kontrolisanje toga spada u nadležnost Ministarstva zdravlja.

(Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "RODITELJI, OPREZ: Deca se drogiraju biljnim tamjanom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.