Rusija poklanja Srbiji šest lovačkih aviona MiG-29, ali pod jednim USLOVOM

Ilustracija

foto: Tanjug

Rusija bi Srbiji mogla da pokloni šest lovačkih aviona MiG-29. Jedini uslov koji bi morala da ispuni je da plati njihov remont, s obzirom na to da je reč o letelicama koje trenutno nisu u upotrebi.

Srpska vojna delegacija je, kako za “Blic” kaže izvor iz Vojske Srbije koji je želeo da ostane anoniman, nedavno boravila u Rusiji gde su joj i pokazani avioni koji bi svoj radni vek trebalo da nastave u jedinicama srpskog ratnog vazduhoplovstva.

Avioni na poklon, ali…

[adsenseyu6]

– Tim avionima je neophodan remont. Pregovori o tome kakav će aranžman da bude sklopljen su u toku.

Jedna od opcija je da avione dobijemo na poklon, ali da platimo njihov remont.

Ako tako bude dogovoreno, naš je cilj da obezbedimo da se remont ne radi u Rusiji, već kod nas. Time bismo uposlili našu industriju, a istovremeno bismo ovladali i novom tehnologijom – kaže naš sagovornik.

Sve je to, naravno, proces koji će dugo da traje. Cena remonta zavisila bi i od nivoa opreme koji bi se ugrađivao u avione. I tu su, takođe, moguće dve opcije – da avioni budu sa opremom ruskog proizvođača, ali i da u njih bude ugrađena oprema zapadnog porekla.

Pet migova-29 srpskog vazduhoplovstva remontovano je u Rusiji od 2008. do 2010. godine. Cena ovog posla bila je 2,7 milijardi dinara, odnosno oko 27 miliona evra, prema tadašnjem kursu.

Za jedan mig – 65 miliona evra

Resursi četiri letelice ovog tipa (peti se srušio jula 2009. godine nedugo po povratku sa remonta) ističu 2018. godine. Za kupovinu novih aviona MiG-29 bilo bi, prema nekim procenama, potrebno izdvojiti oko 65 miliona dolara po komadu.

Mnogo pre novih aviona, u Srbiju bi trebalo da stigne još novih helikoptera. Time bi bio nastavljen proces obnavljanja vazduhoplovnih jedinica koji je započet kupovinom dva helikoptera Mi-17, po ceni od 25,349 miliona evra, koji su 28. juna isporučeni Srbiji.

Ovoga puta, međutim, u pitanju je nabavka zapadne tehonologije, odnosno helikoptera koje proizvodi francusko – nemačka kompanija “Erbas”. Trenutno se formira državna komisija za pregovore sa “Erbasom”, u čijem su sastavu i dvojica generala srpskog vazduhoplovstva.

[adsenseyu1]

Šta Srbija još želi

Srbija je, naime, zainteresovana za nabavku lakih helikoptera H -145M, koji mogu da služe i za borbu, ali i za transport 10 vojnika, odnosno oko 1.600 kilograma tereta.

Helikopter može biti opremljen sedmocevnim ili 12-cevnim lanserima nevođenih raketa ili laserski vođenim raketama, topom kalibra 20 milimetara i mitraljezom 12,7 milimetara.

O potrebnim količinama nadležni će tek da se izjasne, mada je ranije bilo reči o nabavci dva “erbasova” helikoptera.

Tada se, međutim, spekulisalo sa nabavkom srednjih transportnih helikoptera tipa “super puma”, ali je prednost ipak data ruskim Mi-17.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija poklanja Srbiji šest lovačkih aviona MiG-29, ali pod jednim USLOVOM"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.