Šajkaš: Razrešena misterija masovnog onesvešćivanja dece u osnovnoj školi!

Rešena misterija

Učenici osnovne škole “Isidora Sekulić” u Šajkašu masovno su se onesvestili 10. februara zbog “kolektivne nesvesne psihosomatske reakcije”, kako zvanično glasi dijagnoza koju je objavilo Ministarstvo prosvete.

Ministar prosvete Srđan Verbić istakao je da su stručnjaci uradili svoj posao, odbacili moguće uzroke nesvestice oko kojih se spekulisalo, ali da ostaje izvesna nelagoda jer do sada u praksi nije bilo ovakvih situacija, što, kako kaže, stručnjake ostavlja nemoćnim.

Definišući dijagnozu zbog koje su deca pala u nesvest stavljena je tačka na misteriju koja je trajala skoro deset dana, pošto ni lekari ni policija nisu uspeli da utvrde šta se desilo sa 44 učenika ove škole.

Sa druge strane, činjenica je da u celom ovom slučaju nedostaju neke informacije. Jer, ako je dvadesetoro dece zadržano u bolnici onda bi lekari trebalo da znaju zašto su ih zadržali.

[adsenseyu1]

Profesor fizičkog ove škole smatra da su se deca verovatno onesvestila od umora, pa je poslednjih dana povedena rasprava o tome da li je školski plan i program preopštiran i isuviše stresan. Ministar Verbić priznaje da nije napravljen dobar balans između vremena koje deca provode u školi i gradiva koje treba da savladaju.

“Nije dobro da svaki kontrolni bude stres, to je provera znanja na osnovu čega se izvlače pouke šta treba promeniti. Imamo mnogo toga što demotiviše učenike. Takođe, prisutan je i stalan problem kampanjskog učenja”, izjavio je on.

Kako više nema razloga za odsustvovanje sa nastave, šajkaški osnovci od danas ponovo kreću u školu.

Od svih relevantnih institucija zatraženo je zvanično mišljenje, kao i pisane izjave, pa su stoga, kažu u Ministarstvu prosvete, ispunjeni svi uslovi za bezbedan polazak đaka u školu.

(021)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šajkaš: Razrešena misterija masovnog onesvešćivanja dece u osnovnoj školi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.