SJAJNA VEST: Uskoro u prodavnicama HRANA sa oznakom “SRPSKI KVALITET”!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Vlada Srbije usvojila je pre nekoliko dana Uredbu Ministarstva poljoprivrede po kojoj će trgovci moći da postave u trgovinama posebne rafove s oznakom “srpski kvalitet”.

Nacionalnu oznaku višeg kvaliteta moći će da imaju samo oni proizvodi za koje proizvođač može da dokaže da osnovna sirovine potiče iz Srbije, ali i koji su po pitanju kvaliteta iznad konkurencije, piše Politika.

[adsenseyu5]

U obrazloženju Uredbe navodi se da će zahteve za mogućnost korišćenja žiga proizvođači hrane podnositi Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo će oformiti komisiju za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i izdavati rešenja o pravu korišćenja te oznake.

Oni će, po najavama, biti upisani u poseban registar odakle mogu da budu i izbrisani ako se utvrdi da proizvod koji je označen žigom “srpski kvalitet” prestane da ispunjava uslove u skladu sa ovom uredbom.

– Proizvođači će morati da dostave specifikaciju proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizveden i opis tri posebna svojstva u odnosu na propisane zahteve kvaliteta za svaku vrstu proizvoda – navodi se u tekstu Uredbe.

Spisak sa prvim korisnicima ove oznake biće objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a već sada su počela nagađanja ko bi prvi iz sektora mesne industrije mogao da se pohvali ovim žigom iako je poznato da se proizvođači mesnih prerađevina u velikoj meri oslanjaju na uvozne sirovine.

[adsenseyu1]

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je ova vrsta označavanja prihvatljiva ali da se moraju postaviti jasni kriterijumi i pravila igre, kako se projekat ne bi sveo na populizam.

– Mislim da država ne treba da stoji iza označavanja hrane. Da, ali kroz finansijsku podršku ali ne da bude direktno uključena.

Potrošačka udruženja morala bi da budu uključena u takve projekte kako bi se obezbedila nepristrasnost kroz uporednu kontrolu kvaliteta tih proizvoda – smatra Papović.

(Skandalozno.rs, telegraf.rs / Izvor: Politika)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SJAJNA VEST: Uskoro u prodavnicama HRANA sa oznakom “SRPSKI KVALITET”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.