SKANDAL: Oružje i municija bivše JNA sa područja Slovenije završili u rukama terorista?!

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Deo oružja iz arsenala nekadašnje JNA sa područja Slovenije verovatno je završio u rukama terorista “Islamske države”, navodi ljubljansko “Delo”.

Deo oružja i municije iz slovenačkih skladišta nekadašnje JNA, koji je Slovenija donirala Avganistanu u sklopu podrške Zapada tamošnjoj vladi, možda je završio u rukama islamističkih boraca u Libiji, Iraku i Avganistanu.

[adsenseyu5]

Isto se, možda, dogodilo i sa starim oružjem koje je poslato na uništavanje specijalizovanom preduzeću u Slovačkoj.

“Delo” se poziva na “Konflikt armament risrč“, evropsku nevladinu organizaciju sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja istražuje podatke o izvoru oružja i municije u oružanim sukobima u svetu.

U Libiji je pronađeno oružje koje bi moglo biti povezano sa zalihama oružja jugoslovenskog porekla, koje je slovenačka vojska 1991. godine zaplenila od JNA.

To je oružje koje je, prema nalogu slovenačkih vlasti, trebalo da bude uništeno.

U Libiji su istraživači otkrili raketu “M79” /takozvana “osa”/ u blizini Tripolija, koja je nosila istu oznaku kao pošiljke koje je slovenačko Ministarstvo odbrane 2005. godine poslalo na “bezbedno uništavanje”.

[adsenseyu1]

Ono je, kako se sada veruje, moglo ilegalno dospeti u Libiju, gde su do njega došli džihadisti bliski “Islamskoj državi”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srna)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SKANDAL: Oružje i municija bivše JNA sa područja Slovenije završili u rukama terorista?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.