Skandalozno: Zašto paradajz u Srbiji plaćamo 100 dinara?!

Paradajz

Sredina je avgusta, a kilogram paradajza i dalje plaćamo 100 dinara. Prošle godine u ovo vreme nije koštao više od 40 dinara.

Šta se događa sa omiljenim sezonskim voćem u Srbiji? U prvoj polovini godine uvezeno je koliko i za celu prošlu godinu.

Istovremeno, izvezeno je deset puta manje, zato što je proizvodnja manja, pa je već sad izvesno da se trgovci mnogo više oslanjaju na uvozne kontigente.

Zbog obilnih padavina i grada, veliki broj useva paradajza je uništen, a ono što je preživelo, osim što je skuplje, često je i lošijeg kvaliteta. Građani očekuju da će cena ovog povrća uskoro pasti, ali im proizvođači poručuju da se ne nadaju mnogo.

– Pitanje je koliko će paradajza uopšte biti u septembru i kolika će mu biti cena. Vremenske prilike nikada nisu bile ovoliko loše za to voće. Kiše nikada nije bilo više, a paradajz ne podnosi kišu, posebno u kombinaciji s vrelim danom koji dolazi posle padavina – kaže za “Blic“ Željko Ostić, proizvođač paradajza iz Srema.

Uništeni usevi i manji prinosi nisu jedini razlog za poskupljenje.

– Pošto je leto dosad bilo vlažno i kišno, voće konstantno napadaju razne bolesti, pa je potrebna neuporedivo veća količina pesticida i fungicida kako bi se biljke održale.

Kvalitetna sredstva za zaštitu su skupa, pa sve to povećava i cenu proizvodnje, a samim tim i cene na pijacama – kaže Goran Puača iz Asocijacije poljoprivrednika.

Ostić objašnjava da su proizvođači paradajz ove godine prskali tri puta više nego inače.

– Mnogi su potrošili ogromne količine hemije da bi ga održali, ali na kraju ipak nisu uspeli. Osim toga, mi nemamo vremena da prodajemo paradajz ceo dan na pijaci, jer moramo da radimo u polju, pa ga nakupcima prodajemo po nižoj ceni, a oni je onda na kvantašima dižu i to ne za 20, 30 procenata, nego za najmanje 100 odsto, a često i više – kaže on.

Prošle godine proizvođači su se susreli s obrnutom situacijom. Zbog prevelikog roda, nakupci su od njih paradajz otkupljivali za 10 dinara.

Možda su i zbog toga mnogi odustali da gaje ovu, inače, unosnu kulturu.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Skandalozno: Zašto paradajz u Srbiji plaćamo 100 dinara?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.