Obratite pažnju: Ko ne prijavi BORAVAK u Crnoj Gori, plaća KAZNU od 300 EVRA!

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Svi koji planiraju da letuju u Crnoj Gori i Hrvatskoj moraju da spreme novac za obavezno plaćanje boravišne takse, a obavezni su i da prijave boravak ukoliko ne žele da se suoče sa paprenom kaznom.

[adsenseyu6]

Nova pravila u Crnoj Gori posledica su pooštrene primene Zakona o boravišnoj taksi, kojim je Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo da zavede red.

Visina boravišne takse kreće se u rasponu od 0,10 do jednog evra dnevno, u zavisnosti od opštine do opštine, dok se boravišna prijava ne plaća.

Svi koji odlaze u Crnu Goru čak i na jedan dan obavezni su da prijave boravak, inače će platiti kaznu od 300 evra. Iako obaveza prijave boravka postoji 50 godina, ona nije poštovana, zbog čega su uvedene kazne za sve koji se ne prijave i ne odjave po izlasku iz zemlje.

Turisti koji borave u Crnoj Gori moraju da imaju prijavljen boravak u policiji ili u lokalnoj turističkoj organizaciji i da plate boravišnu taksu.

Taksu plaćaju i domaći i strani državljani koji koriste usluge smeštaja u registrovanim objektima turističke ili ugostiteljske delatnosti, saopštavaju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Dodali su da su plaćanja takse oslobođeni samo oni koji su u gostima kod roditelja i rođaka, ali su i oni dužni da se prijave policiji putem lokalne turističke organizacije ili turističke agencije.

Kontrolu ulaska i izlaska stranaca na granici vrše nadležni inspektori za strance Uprave policije, kažu u crnogorskom ministarstvu.

[adsenseyu1]

Prijava boravka u Hrvatskoj takođe je besplatna, ali su svi turisti obavezni da je izvrše. Turisti su obavezni da plate boravišnu taksu koja se kreće od 0,25 do 1,75 KM dnevno i zavisi od dela sezone i turističkog razreda mesta. Oni koji idu u goste roditeljima i rođacima koji su stanovnici lokalne zajednice gde se smeštaj nalazi ne podležu plaćanju takse.

“Ukoliko turista noći kod roditelja ili rođaka koji nije stanovnik turističke opštine ili grada već vlasnik kuće ili stana za odmor, mora da platiti boravišnu taksu” rekli su u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Dodali su da kazne slede svima koji ne izvrše prijavu boravka. Prema Zakonu o strancima, svaki stranac koji ne prijavi ili ne odjavi smeštaj, boravište ili prebivalište ili na obrascu prijave ne navede potpune i tačne podatke biće kažnjen novčanom kaznom od 65  do 375 evra, rekli su u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Kazne i za vlasnike smeštaja
Ukoliko vlasnik registrovanog smeštaja ne naplati boravišnu taksu od gosta, u Crnoj Gori će biti kažnjen od 50 do 10.000 evra u zavisnosti od toga da li je pravno ili fizičko lice. Za isti prekršaj u Hrvatskoj kazne su od 125 do 3.125 evra.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Obratite pažnju: Ko ne prijavi BORAVAK u Crnoj Gori, plaća KAZNU od 300 EVRA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.