Slovenija: Srbijo, da li si još na evropskom putu? Razjasnite odnose sa Rusijom

Intervju

Miro Cerar – foto: Tanjug/AP

Poslednja dešavanja u Srbiji navode na pitanje da li je Beograd još uvek na evropskom putu, izjavio je danas slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar i dodao da bi Srbija trebalo da se izjasni o svom stavu o evropskoj orijentaciji.

On je to rekao pred Odborom za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta, prenosi agencija STA.

Prema njegovim rečima, ova pitanja trebalo bi da se razmotre kroz razgovor sa srpskim zvaničnicima i da se izrazi zabrinutost zbog njih.

Slovenački predsednik Borut Pahor trebalo bi da poseti Srbiju 28. i 29. januara, a Cerar kaže da očekuje od njega da o ovim problemima razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Cerar smatra da Beograd treba da razjasni svoje odnose sa Rusijom, nakon nedavne posete ruskog predsednika Vladimira Putina, jer se, kaže, članice EU pitaju šta se dešava u Srbiji, kad je reč o protestima u Beogradu i, s obzirom na Putinovu posetu – da li je Srbija i dalje ozbiljna po pitanju svoje evropske orijentacije.

– Sama poseta ne znači da se Srbija udaljava od svog evropskog puta, ali pojačana saradnja sa Rusijom i unutrašnji poslovi koji se graniče sa političkom krizom onemogućavaju sprovođenje efikasnih reformi – ocenjuje Cerar.

On je zaključio i da šta god Srbija odluči da radi, biće njena nezavisna odluka.

– Međutim, trebalo bi da objavi da li je i dalje čvrsto na evropskom putu, da li želi da uloži sve napore da nađe rešenje za Kosovo kroz dijalog i da li želi da bude faktor stabilnosti na Balkanu – kaže Cerar.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Slovenija: Srbijo, da li si još na evropskom putu? Razjasnite odnose sa Rusijom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.