Split postao glavni grad turbo-folka: Hrvati odlepili, gradom se ori srpski narodnjak

turbo-folk

Foto: Printskrin/ Youtube/Milica Pavlovic, Telegraf, Pixabay

Split je postao centar narodne muzike

Godinama unazad kod nas u Srbiji gostuju hrvatske pevačke zvezde, a i naša kinematografija je vrlo otvorena za glumce iz susedstva. Međutim, da li je tako i sa druge strane?

Hrvatska se godinama branila od takozvanih “cajki” i nisu želeli da priznaju da ih, ipak, baš vole. Poznato je da naša zemlja prednjači sa listom narodnjaka, barem kada su zemlje bivše Jugoslavije u pitanju. Naši pevači gostuju svuda gde imaju publiku, pa tako i u Hrvatskoj.

  [adsenseyu5]

Na Slobodnoj Dalmaciji, pojavio se ovaj tekst, a mi vam ga prenosimo:

Jedan od najlepših klubova u Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je Imperium u splitskoj luci. Otvoren je u rano proleće pre četiri godine, romantičnim koncertom Olivera Dragojevića, da bi ubrzo taj reprezentativni prostor počela da napušta romantika, a nastanjuje “dinamika”.

Usledio je, naime, pop-folk koncert Željka Bebeka, a uskoro se zvuk u Imperiumu još više “stvrdnuo” i zaređali su koncertni nastupi folk-pevača iz susedstva.

  [adsenseyu1]

Pomno arhitektonski dizajniran enterijer neizbežno je okrenut zvucima folkera koji čak nisu ni na A-listi popularnosti među poklonicima. Klub je lagano tonuo u treš i dugove, da bi ga nakon hibernacije od neke dve godine zatvorila Poreska inspekcija.

Folk-muzika u Splitu imala je druge svoje oaze. Jedna od najtvrdokornijih bio je opskurni Paganini, kultni splitski klub osamdesetih godina, koji je postao striptiz-oaza “Dolls”.

Memljivi vonj atomskog skloništa pretvorenog u klub koji je odavno izgubio stari sjaj bio je najprivlačniji onima koji “urlanje pevaljke na mukama” vole da čuju kada se sve drugo pozatvara, posle pet-šest ujutru.

  [adsenseyu1]

“Veseli” repertoar

Ipak, folk nije ostao rezervisan samo za “after fajront partije”, nego se sve više domaćio i, na kraju, odomaćio. Kada je u prošle godine turbofolk pevač iz Crne Gore, sa adresom u Beogradu, Boban Rajović uspeo da napuni “Spaladium Arenu”, na noge su se digli psiholozi, sociolozi i novinari koji su slučaj analizirali na nivou fenomena.

Zapravo, činjenica je sledeća: Split je “folk-frendli” grad, a taj je muzički pravac postao je mejnstrim dobrog dela mladih

Klub “Chaos” na Gripama ove je godine mesto u kojem se traži karta više za Radu Manojlović, Anu Bekutu, Sandru Afriku, a proteklog vikenda je ugostio i “posrnulog umjetnika” i – budimo realni – nikad traženijeg na tržištu, danas pop-folk izvođača Acu Lukasa iz Beograda.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Split postao glavni grad turbo-folka: Hrvati odlepili, gradom se ori srpski narodnjak"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.