SPREČEN NAPAD: Ispred manastira Visoki Dečani uhapšena četvorica naoružanih islamista!

Hapšenje

foto: printscreen-Twitter

Ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani uhapšena su četvorica naoružanih islamista i istraga je u toku, rekao je danas iguman tog manastira Sava Janjić.

Ta četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dela Kosova – Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Djakovice, uhapšena su sinoć oko 21 sat ispred glavne kapije manastira u belom “golfu” sa registarskim tablicama Uroševca, precizirao je on.

Otac Sava je dodao da je u zajedničkoj akciji kosovske policije i KFOR-a, nakon legitimisanja i pretresa vozila, otkriveno da su uhapšeni posedovali “kalašnjikov” sa tri okvira municije i pištolj, a u vozilu je nađena i literatura islamističke sadržine.

http://twitter.com/SavaJanjic/status/693772530394480640/photo/1

Dvojica od četvorice uhapšenih imali su bradu i obrijanu kosu, kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste, naveo je iguman Sava.

[adsenseyu1]

On je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno i ocenio da je taj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a, koji obezbeđuje manastir, od suštinskog značaja za bezbednost tog objekta svetske kulturne baštine Uneska.

http://twitter.com/SavaJanjic/status/693763917865193473/photo/1

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKŠ, a samo četiri meseca pre toga i grafiti UČK.

Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate, ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano, kao i kontrola celog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata, a samo jedan napad je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na dve i po godine zatvora, podsetio je iguman manastira Visoki Dečani.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SPREČEN NAPAD: Ispred manastira Visoki Dečani uhapšena četvorica naoružanih islamista!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.