Sramotna odluka Crne Gore: “Glasaćemo za prijem Kosova u Interpol”

Intervju

Srđan Darmanović – foto: Tanjug

Odnosi sa Srbijom su “najbolji i najstabilniji od nezavisnosti Crne Gore, a saradnja intenzivna”, izjavio je šef diplomatijie Crne Gore Srđan Darmanović i rekao da će Crna Gora glasati za prijem Kosova u Interpol.

“Mi veoma podržavamo organe Srbije da bude članica Evropske unije”, rekao je Darmanović podsećajući da Beograd nije zainteresovan za put ka NATO i da u tome postoji različita politika dve države, prenosi RTCG. Darmanović je izrazio danas zadovoljstvo odnosima Crne Gore sa državama u regionu, navodeći da su “odnosi sa susedima stubovi spoljne politike“. Bez sigurnih i stabilnih suseda, ni nama ne može biti dobro, zato im pomažemo – rekao je on.

Komentarišući odnose sa Srbijom i činjenicu da njeni najviši zvaničnici, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, nisu dolazili u Crnu Goru, Darmanović je rekao da su oni “najbolji i najstabilniji od nezavisnosti, a saradnja intenzivna“.

On je podsetio da je njegov kolega Ivica Dačić posetio Podgoricu.

– Mi veoma podržavamo organe Srbije da ona bude članica Evropske unije – rekao je Darmanović i podsetio da ta država nije zainteresovana za put ka NATO i da u tome postoji različita politika dve države.

Za Rezoluciju povodom 100. Podgoričke Skupštine, koju je Parlamentu predložila vladajuća koalicija, on je ocenio da ne bi trebalo uticati na odnose sa Srbijom, navodeći da je to unutrašnje političko pitanje.

Crna Gora se neće baviti pregovorima Kosova i Srbije, rekao je Darmanović i dodao da očekuje njihov nastavak. Crna Gora će ponovo glasati da Kosovo bude članica Interpola jer “nema razloga za promenu odluke“, rekao je Darmanović.

– Mi smo prijatelji obema stranama, ne želimo političke tenzije u regionu, jer kad bi ih bilo mi smo kao mala država uvek izloženi – ocenio je crnogorski šef diplomatije.

Darmanović je rekao je da je Crna Gora u slučaju bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog postupala kao i sa svakim drugim građaninom. Kada je u pitanju Rusija, Darmanović je rekao da ne veruje da je vreme zategnutih odnosa prošlo.

– Rusija ima svoju ulogu na Balkanu, ona je izraz onoga što se dešavalo 2016. Rusija je velika svetska sila i ima svoj interes, koji se nekome sviđa ili ne, ali takav će ostati. Crna Gora je postala članica NATO, kao mala država nema pretenzije, ali će svoje savezničke obaveze izvršavati. Poželjan je scenario da mi imamo odnose sa Rusijom poput Hrvatske, Slovenije – objasnio je.

Povodom konstatacije da je Kina veoma prisutna na Balkanu, Darmanović je rekao da se ulogom Kine bave i na svetskom nivou. “Kina se u našu politiku uopšte ne meša“, rekao je Darmanović.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

1 komentar na "Sramotna odluka Crne Gore: “Glasaćemo za prijem Kosova u Interpol”"

  1. Taman pomislim da ne mogu biti veca govna nego sto jesu ali me uvek uspesno demantuju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.