SRBI, SPREMITE SE: Posle minusa, snega i košave stiže nam PRAVI PAKAO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Ako se ponove klimatski ciklusi viđeni 2003. i 2012. godine, onda nas u Beogradu očekuje jedno od najpaklenijih leta poslednjih decenija!

Ono što je karakteristično za dve pomenute godine je da su počinjale sa izuzetno hladnim zimama, a da su onda tokom letnjih meseci beležene izuzetno visoke temperature. Kako je i prvi mesec ove godine bio jedan od najhladnijih u poslednjih 30-40 godina, sa temperaturom četiri-pet stepeni nižom od prosečne, logična je pretpostavka da bismo narednog leta mogli da očekujemo da će živa u termometru biti između 35 i 40 stepeni Celzijusa.

[adsenseyu5]

Prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, ne postoji stroga zakonitost koja bi to potvrdila, ali…

– Nema nikog ko bi sa sigurnošću to mogao da tvrdi, ali postoji nekih 60 odsto verovatnoće da posle hladne zime dolazi toplije leto. To nije neki veliki procenat, ali postoji mogućnost za tako nešto – ispričao je Todorović.

On je još i dodao da kada je meteorologija u pitanju, postoji ritam toplih i hladnih leta.

– Shodno tome, postoji verovatnoća da će ovo biti jedno od toplijih, ali i suvljih leta – dodao je Todorović.

[adsenseyu1]

Podsetimo, zima 2003. bila je peta najhladnija od kada se meri temperatura u prestonici (prosečno -1,6 stepeni), da bi usledilo vrelo leto sa prosečnih 24,5 stepeni, a jun te godine ostao je upisan kao najtopliji u istoriji.

Slično je bilo i skoro deceniju kasnije. Februara 2012. je bilo ekstremno hladno, Dunav je, baš kao i ove godine, bio potpuno zaleđen, zbog čega je čak bilo uvedeno i vanredno stanje. Međutim, pravi šok usledio je u leto 2012, koje je bilo najtoplije od kada se vrše merenja u našoj zemlji, sa prosekom od čak 25,7 stepeni!

REKORDI IZ 1893. I 2007.

Najhladniji dan u Beogradu bio je 10. januara 1893. godine, kada je izmereno -26,2 stepena, a najtoplije je bilo 24. jula 2007. sa neverovatnih 43,6 stepeni.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SRBI, SPREMITE SE: Posle minusa, snega i košave stiže nam PRAVI PAKAO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.