Srbija gubi 2 godišnja doba, a dobija klimu blisku mediteranskoj!

Prognoza

Proleća i jeseni, kakve smo imali, više neće biti. Očekuju nas duga, topla leta, navodi docent na Grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta.

Između 2040. i 2050. godine, klima u Srbiji biće znatno promenjena. Ako bismo se sada probudili u tom vremenu, ne bismo ga prepoznali – činilo bi nam se da smo u nekoj od mediteranskih zemalja, navodi dr Vladimir Đurđević, docent na Grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta za Politiku.

U Srbiji je u proteklih 60 godina zabeležen značajan porast temeperature. Ukoliko ne bude dogovora o redukciji ugljen-dioksida u Parizu 2015. godine, tempo rasta u Srbiji, osetiće se za nekoliko desetina godina.

Leta će biti neprekidni toplotni talasi, kao što se dešavalo 2012., kada je temperatura dostizala 40 i više stepeni. Najviša ikad zabeležena temperatura, od 44,9 stepeni, bila je 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci.

Takvo leto bi moglo da se dogodi već 2070. godine.

“Između 2040. i 2050. promene će biti takve da ćemo moći da kažemo da je klima Srbije promenila svoje karakteristike. Imaćemo klimu bližu mediteranskoj, što znači da ćemo uživati u blagim zimama sa malo snega. Očekuju nas duga, topla leta. Proleća i jeseni, kakve smo imali, više neće biti”, kaže dr Đurđević.

“Ljudi pitaju gde su nestala dva godišnja doba. Nisu nestala u astronomskom smislu, ali u klimatskom jesu, sada imamo jedan mesec leta više”, zaključuje Đurđević.

(politika)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbija gubi 2 godišnja doba, a dobija klimu blisku mediteranskoj!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.