Srpska pravoslavna crkva danas slavi jednog od najvećih pravoslavnih svetaca sa ovih prostora

Svetac

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Petra Cetinjskog (Petra I Petrovića Njegoša), jednog od najvećih pravoslavnih svetaca sa ovih prostora.

Ovaj svetac živeo je na Cetinju krajem 18. i početkom 19. veka, a ostao je najviše upamćen i po tome što je 1798. napisao prvi pisani zakonik u Crnoj Gori.

Sveti Petar Cetinjski obeležen je crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve.

Iako je na današnji dan 1830. godine Sveti Petar Cetinjski umro, pravoslavni vernici treba da u slavlju provedu vreme u znak sećanja na velike i značajne stvari koje je ovaj svetac ostavio srpskom narodu za života.

Danas nije posni dan u kalendaru SPC i trpeza bi po pravilu trebalo da bude bogata, kao na velike praznike.

Sveti Petar Cetinjski zalagao se za ujedinjenje svih Slovena i Srba u jednu državu i zbog toga je ostalo verovanje da na današnji dan treba otvoriti vrata doma, kako za širu porodicu, tako i za komšije.

Iako je u pitanju crveno slovo u kalendaru, za danas nema posebnih ograničenja osim uobičajenih. To znači da danas nipošto ne smete da perete veš, usisavate i uopšte spremate kuću.

Na današnji dan ne biste smeli ni da u goste odete praznih ruku, odnosno obavezno treba da poneste neki prikladan poklon ako odlazite kod nekoga na ručak ili večeru.

(telegraf.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Srpska pravoslavna crkva danas slavi jednog od najvećih pravoslavnih svetaca sa ovih prostora"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.