Šta nas čeka: Vremenska PROGNOZA za period do polovine decembra

Kad ste rođeni?

foto: pixabay.com

Posle leta sa više od 60 tropskih dana, dolaze nam topla jesen, ali i daleko blaža zima od prethodne godine.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom ovog meseca, koji će biti čak dva stepena topliji nego što je to višegodišnji prosek za septembar.

Tako će doneti prosečnu temperaturu u intervalu od 17 do 20 stepeni, dok će na planinama biti nešto hladnije, pa živa u termometru neće prelaziti 15. podeok. Iako je preko potrebna, kiša će u septembru padati samo 8 do 10, a na planinama od 10 do 12 dana.

[adsenseyu5]

Septembar u narednom poeriodu zadržava toplo vreme, iznad proseka. Očekujemo smenu sunca i oblaka, ali ostaje toplo. U narednom periodu, temperature će nas podsetiti na tropske vrućine, pa će sutra biti oko 30 stepeni Celzijusa, a u ponedeljak živa u termometru stiće će do 34. podeoka – kaže Đorđe Đurić, meteorolog.

Te visoke temperature ipak, ne bi trebalo da nam “podgreju” nadu, jer je tropski deo godine, ipak okončan.

– Posle ta dva “tropska” dana, dolazi nam kratko osveženje sa kišom i grmljavinom, temperatura će opasti, ali će biti u skladu sa normalnim vrednostima, bez jačeg zahlađenja – kaže Đurić.

MIHOLJSKO LETO

Pretežno suvo i toplo vreme u septembru donosi i prosečne maksimalne temperature od 24 do 26 stepeni.

– S obzirom na to da nema jačeg zahlađenja u narednom periodu, leto će nam i kalendarski zvanično potrajati – kaže Đurić.

Ipak, već sada, po osetno hladnijim i prijatnijim noćima i jutrima možemo zaključiti da je kraj leta sve izvesniji. Prosečno topao i vlažan oktobar sa sobom donosi i takozvano miholjsko leto.

– Na samom početku oktobra možemo očekivati nekih 3 do 5 dana kada će vreme biti sunčano, jedno pravo miholjsko leto sa temperaturama od 23 do 27 stepeni – kaže Đurić.

[adsenseyu1]

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biće oko 19 stepeni. Očekuje se i manja količina padavina od proseka.

foto: Printscreen/accuweather.com

foto: Printscreen/accuweather.com

foto: Printscreen/accuweather.com

BLAGA ZIMA 

Letnje suše nastaviće se tokom rane jeseni, a osveženje u vidu padavina možemo očekivati početkom oktobra. Uticaj visokih temperatura tokom letnjeg perioda osetiće se u mesecima koji slede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 letnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Kiša će padati umereno, a samo se u novembru očekuje više padavina u odnosu na prosek u većem delu zemlje, navodi se u izveštaju RHMZ. Maksimalna predviđena temperatura u novembru biće 12 stepeni.

[adsenseyu5]

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do početka proleća, ove godine nas očekuje blaga zima sa srednjim temperaturama od 2 do 5 stepeni, a na planinama od minus 3 do 1 stepen. Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca, dok će u brdsko-planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana. Kiša i sneg će padati od 32 do 42, a na planinama do 50 dana. Zato, iako blaga, ostaje daleko od rekordera među toplim zimama – 1989. godine kada je izmereno čak 26,4 stepena.

Temperatura u septembru u Beogradu će ići do 18, dok će u oktobru najviša dnevna biti 12 stepeni. Tokom novembra neće biti manje od 10 stepeni, dok će svega 4-5 dana temperatura biti niža, ali samo za stepen – dva.

Novi Sad biće topao tokom septembra, a najviša temperatura biće 17 stepeni. Tokom oktobra najviša temperatura će biti oko 16 stepeni, a samo nekoliko dana biće 12 odnosno 14 stepeni. Pred kraj novembra biće najviša dnevna do šest odnosno 9 stepeni.

Tokom miholjskog leta temperatura u Nišu će ići do 17 podeoka. U oktobru najviša temperatura će biti oko 13 steopeni, dok će krajem meseca pasti na 10 stepeni Celzijusa. U drugom delu novembra najviše vrednosti temperature biće uglavnom jednocifrene.

foto: Printscreen/accuweather.com

Koliko se može videti prema prvim prognozama, neće biti snega do polovine decembra, a temperatura je prema prvim očekivanjima, iznad proseka za ovo doba godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta nas čeka: Vremenska PROGNOZA za period do polovine decembra"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.