Stjepan Mesić: “Banditizam je izjednačavati Jasenovac i Blajburg”

Intervju

Stjepan Mesić – foto: Tanjug

Bivši predsednik Jugoslavije i Hrvatske Stjepan Mesić oštro se danas pobunio protiv pokušaja izjednačavanja Jasenovca i Blajburga.

“Jasenovac je bio koncentracioni logor u kojem su stradali nevini. Sada se klanjaju žrtvama sa Blajburga. U Blajburgu nema žrtava, tamo je kapitulirala kvislinška vojska. Oni su, nakon kapitulacije nacističke Nemačke, ratovali još deset dana i tada je poginulo 1.500 partizana i 3.500 ih je ranjeno, jer su kvislinzi nastavili rat. Na njih se ne odnosi Ženevska konvencija, oni su odmetnici. Banditizam je izjednačavati Jasenovac i Blajburg“, rekao je Mesić.

On je na antifašističkom okupljanju na Fruškoj gori, u vikendici porodice Popov, ocenio da “bauk fašizma kruži Evropom“.

“Mnogi to danas potcenjuju i misle da je to nešto bezopasno. Taj bauk je zahvatio i Hrvatsku i Srbiju, ali mi antifašisti ne smemo baciti koplje u trnje. Ljudi su u većini konformisti, ali moramo da ih ubedimo da misle, da shvate koja će cena biti ako se bude ignorisala opasnost od fašizma. Znamo šta su (fašisti) činili pre, a možemo samo pretpostaviti šta bi činili sada. Fašizam se pojavljuje u raznim kombinacijama, ali fašizam je fašizam”, kazao je Mesić.

On je rekao da socijalistička Jugoslavija nije bila totalitarna, već autoritarna država, što je sasvim nešto drugo od totalitarizma.

“Izjednačavati situaciju u Jugoslaviji sa onima koji su bili iza gvozdene zavese nema nikakvog smisla, kao što to radi predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović”, rekao je Mesić i dodao da je jugoslovenski pasoš bio najvredniji pasoš na svetu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

1 komentar na "Stjepan Mesić: “Banditizam je izjednačavati Jasenovac i Blajburg”"

  1. On sad o jugi sve najljepše.Ti si zadatak izvršio.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.