Sudija haškog tribunala Frederik Harhof: NATERALI SU NAS DA OSLOBODIMO GOTOVINU!

Ilustracija

Haški sud ne deli pravdu, već sprovodi političke odluke, napisao je Frederik Harhof, jedan od sudija u međunarodnom tribunalu u Hagu, u pismu svojim kolegama.

Sadržaj pisma objavio je danski dnevni list “BT”.

U pismu se Harhof posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

– To je protiv svake vrste pravde – napisao je Harhof, koji se posebno osvrnuo na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

[adsenseyu1]

– Amerikanac Meron vršio je pritisak na sudije da oslobode Gotovinu. Američki predsednik suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje – piše Harhof.

Foto: Wikipedia/ICTY staff

Ostareli turski sudija na kojeg se Danac poziva je Mehmet Gunej, 77-godišnjak koji je glasao da se Gotovina i Markač oslobode. Podsećamo, do oslobađajuće presude hrvatskim generalima došlo se preglasavanjem; troje sudija bilo je za (Meron, Gunej i Patrik Robinson), a dvoje protiv (Fausto Pokar i Karmel Agijus).

– Presude su izazvale kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgore od svega je sumnja da su neki moje kolege izložene političkom pritisku. To sasvim menja premisu moga posla, koji bi trebao da služi principima razuma i pravde – piše Harhof.

U svom dramatičnom pismu danski sudija ističe da su haške sudije prisiljene da svesno puštaju ratne zločince na slobodu. Kao izvor takvih pritisaka Harhof je istakao predsednika, Amerikanca Merona, koji je bio šef sudskog veća koje je oslobodilo Gotovinu i Markača.

– Čini se da se vojni establišment u moćnim državama poput SAD-a i Izraela uplašio da se Haški sud previše približava najviše rangiranim vojnim zvaničnicima.

Da li su izraelski ili američki zvaničnici izvršili pritisak na američkog predsednika Haškog suda da promeni tok sudskih postupaka? – pita se Harhof u pismu.

(index.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Sudija haškog tribunala Frederik Harhof: NATERALI SU NAS DA OSLOBODIMO GOTOVINU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.